Policija kod Ivanića zaustavila dva busa. Zbog hrpe prekršaja ide kazna od 171.000 kn

Foto: MUP

PRILIKOM obavljanja redovnog rada policijski su službenici Mobilne jedinice prometne policije jučer oko 14:30 na autocesti A3 kod naplatnih postaja Ivanić-Grad zaustavili i kontrolirali dva autobusa istog prijevoznika, u vlasništvu 43-godišnjaka iz Austrije, koja su prometovala na relaciji između BiH i Austrije, priopćila je danas policija.

Autobusima su upravljali navedeni vlasnik, 43-godišnjak iz Austrije, 67-godišnjak također iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH, a nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da su počinili više težih prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu te iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

O navedenom su izviješteni djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Službe za mobilne inspekcijske nadzore. Njihovim dolaskom je u zajedničkoj suradnji obavljen daljnji nadzor u kojem je utvrđeno:

  • da je 43-godišnjak iz Austrije, ujedno i vlasnik prijevozničke tvrtke počinio ukupno 10 prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu,
  • da su 67-godišnjak iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH počinili tri prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu,
  • da je prijevoznik počinio dva prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Počinili čak 15 prekršaja

Konkretno se radi o prijevozu bez korištenja digitalnih kartica, prekoračenju maksimalnog dnevnog vremena vožnje, nedovoljnoj dnevnoj stanki odnosno dnevnom i tjednom odmoru, prekoračenom dvotjednom vremenu vožnje, neposjedovanju potrebnih dozvola za linijski prijevoz putnika u međunarodnom prometu te neposjedovanju stručne osposobljenosti za prijevoz putnika tj. neposjedovanja koda 95.

Za navedenih 15 prekršaja su im djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izdali prekršajne naloge u kojima je izrečena sveukupna kazna od 171.000 kuna i 1400 kuna troškova donošenja prekršajnih naloga. Temeljem članka 152. stavak 3. Prekršajnog zakona počinitelji su odmah platili dvije trećine izrečene novčane kazne.

Osim prekršajnih sankcija, poduzete su upravne mjere, tj. vozaču koji nije stručno osposobljen izdana je zabrana obavljanja javnog prijevoza putnika do stjecanja potrebne stručne osposobljenosti.

Tragedija kod Slavonskog Broda

Policija se očito aktivirala u provjeravanju autobusa nakon što se 25. srpnja na autocesti A3 kod Slavonskog Broda dogodila velika tragedija u kojem je život izgubilo 10 osoba, a više je bilo ozlijeđeno u izlijetanju kosovskog autobusa s ceste.

Vozaču tog autobusa određen je jednomjesečni istražni pritvor. S obzirom da je istraga još u tijeku, ne zna se točno je li vozač zaspao te jesu li se vozači držali pravilnog vremena koje smiju provesti za volanom.

DORH: Vozač je bio umoran i nesposoban za sigurno upravljanje

DORH je, međutim, u svojem posljednjem priopćenju u vezi ove istrage naveo da je vozač bio "umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom".

"Osumnjičeni 52-godišnji vozač kosovskog autobusa, u čijem je prevrtanju poginulo 10 osoba, u trenutku nesreće bio je umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom", izvijestili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu u ponedjeljak.

U priopćenju su, uz ostalo, naveli da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 52-godišnjak 25. srpnja oko 6:15, protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, upravljao autobusom južnom kolničkom trakom autoceste A3 kod mjesta Sibinj i da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane.

Autobus je izletio i prevrnuo se na desnu bočnu stranu, pri čemu je poginulo 10 osoba, 10 je ozlijeđeno, a riječ je o teškim tjelesnim ozljedama ili teškim tjelesnim ozljedama opasnima po život.

Vozačev odvjetnik: Nije točno da je rekao da je zaspao

Vozača će na sudu braniti odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Na pitanje je li istina da je vozač izjavio da je zaspao za volanom Pavasović Visković rekao je da se radi o dezinformaciji.

"To se pojavilo u eteru kao dezinformacija i ona je netočna. Ništa za sada nije rekao. Ne bih govorio o načinu na koji ćemo se braniti. Prerano je, gospodin je potresen tragedijom i za sada je šutio", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.