OBITELJSKO NASILJE U ZAGREBU

Policajka vikala na majku. Policija: Nekad mijenjamo boju glasa pa se tako čini

Foto: Index

BIVŠI pripadnik specijalne policijske postrojbe Alfa u petak popodne je na zagrebačkoj Peščenici brutalno istukao 14-godišnju kćer te potom bježao policiji, skrivio prometnu nezgodu i na kraju je odveden u Vrapče. Indexu je to javila njena majka E. F., koja je pet puta zvala policiju, a u nedjelju smo objavili snimke razgovora majke s policajkama i policajcem iz PP-a Maksimir.

>>Majka pretučene curice pet puta je zvala policiju, poslušajte snimke razgovora

>>Bivši policajac koji je pretukao kćer bježao policiji i pružao otpor

Danas je voditelj Operativno-komunikacijskog centra policije Stipo Mandić rekao da je bilo propusta u komunikaciji s majkom. Izjavio je kako ponekad policija može promijeniti boju glasa pa se može činiti da viče.

"U ovom slučaju bilo je malo propusta od operatera na 192 i šefa smjene u 4. policijskoj postaji. Došlo je do neprimjerene komunikacije, koja je mogla biti blaža. No njihova komunikacija nije zaustavila daljnje postupanje policije. Policija će i naše propuste sankcionirati. Utvrdit će se kolika je bila odgovornost u komunikaciji prema tražitelju intervencije i obrnuto", rekao je Mandić.

"Policija mora iskomunicirati na određeni način"

Dodao je i kako ponekad policija mora iskomunicirati na određeni način ako je dojavitelj rastresen.

"Policija je dužna zaprimiti što više informacija, ako je sugovornik rastresen, onda morate iskomunicirati to na jedan način, može doći do promjene boje glasa, a nekome se može činiti da netko viče, no tako može smiriti drugu osobu", rekao je Mandić te naveo da stalno provode edukacije vezane uz obiteljsko nasilje.

Podsjetimo, prvi put kad je majka zvala policiju, policajac iz PP-a Maksimir joj je rekao da će joj bivšeg supruga, ako ga zateknu alkoholiziranog u prometu, isključiti iz prometa, a ako nije u vozilu, da mu ne mogu ništa. Na pitanje majke što će biti sa sedmogodišnjim sinom koji je s njim dok je otac alkoholiziran, policajac je rekao da je to sve domena Centra za socijalnu skrb te da oni imaju uredovno vrijeme do 15 sati, a da se dežurna socijalna radnica za Zagreb do ponedjeljka tom problematikom ne bavi, osim ako se dijete ne smješta u dom. Potom je još nekoliko puta zvala policiju, u međuvremenu je njen alkoholizirani bivši suprug pretukao kćer, a majka je sve čula dok je bila s kćeri na telefonu.

Evo kako je policija razgovarala s majkom pretučene djevojčice

Ovo je samo mali isječak snimke razgovora majke s policijom.

Policajka: Mi ne možemo djecu sam tak uzeti, ne možemo ih mi čuvati u postaji. Gospođo, mi ne možemo uzeti djecu, to se ne smije raditi. Jedino se obratite Centru za socijalnu skrb, mi imamo vašu dojavu, kolege će otići na dojavu, ali mi ne možemo uzeti djecu, to se ne radi tako, CZSS za to postoji, a sad, hoće li on pustiti vašu majku, ja to ne znam.

Majka: Znači, moje dijete je prepušteno na milost i nemilost, u ovoj državi nema nikoga tko bi moje dijete zaštitio.

Policajka (povišenim tonom): Centar za socijalnu skrb, gospođo, je l' vi shvaćate što vam govorim, je l' ja pričam španjolski? Probajte nešto, ne znam, ali mi sigurno nećemo uzeti djecu. Gospođo, nećemo se vi i ja raspravljati, ako ga uočimo, iskontrolirat ćemo ga.

Drugi poziv.

Majka: Vaše kolege još nisu na adresi, a zvala sam u 17 h, sve razgovore snimam i pustit ću u javnost.

Policajka: Kolege sad idu na adresu.

Majka: Ja sam zvala u 17 sati policiju. Imam snimku moje djece kako urlaju, a vi ništa ne radite, ja sam s 15 šavova na adresi, a vi niste.

Policajka: Kolege su sad na putu, idu tamo, znam sve.

Majka: Što, čekate da mi ubiju djecu, sve snimke će biti puštene u javnost, samo sam tražila da mi spasite djecu, ne mene, ne auto, ne imovinu, ne bih vas zvala bez veze.

Policajka: Znam ja, gospođo, sve.

"Policajka ne samo da je bila bezobrazna"

Sanja Sarnavka, bivša predsjednica udruge B.a.B.e., koja se niz godina bavi žrtvama obiteljskog nasilja, za Index je komentirala ponašanje policije.

"Policajka u ovom slučaju ne samo da je bila bezobrazna već policija nije intervenirala na vrijeme. Kad je majka jurila taksijem iz bolnice na semaforu je vidjela policijski auto kako ide prema njenoj kući i opet nazvala policiju i tek nakon tog poziva je policijski auto ispred nje upalio sirenu i tako došao samo 3 minute prije majke, koja je išla iz bolnice. Istovremeno sam ovaj vikend slušala intervju ministrice Nade Murganić koja je cijelo vrijeme ponavljala da je osnovala Nacionalni tim za prevenciju nasilja. Nigdje ne piše tko su članovi tima, gdje i što rade.

Takav nacionalni tim je postojao i prije par godina, bila sam u njemu, nismo imali sobu za rad, ni telefon ni memorandum niti ikakav budžet za rad. Išli smo kod predsjednice koja je rekla da će sve poduzeti, ali da ne zna što bi bilo najpametnije, a ministrica Murganić je tad rekla da imaju previše posla i da nas ne može uzeti pod svoje. Problem je što ne postoji nikakva osjetljivost sustava da se počne raditi sa žrtvama obiteljskog nasilja. Treba nam cijeli tim koji bi pomogao žrtvi i u većini slučajeva policija ne zove centar za socijalnu skrb (CZSS)", rekla nam je Sarnavka.

A jutros nam je šef OKC policije tvrdio da oni redovito zovu centre za socijalnu skrb kad je u pitanju obiteljsko nasilje, iako se na snimci majke i policajke može čuti kako joj policajka govori neka sama zove centar za socijalnu skrb.

"Vrlo često se događa da policija ne zove CZSS ili im se pismeno javi pa dok im stigne dopis prođe vrijeme, a to bi trebala biti hitna intervencija. Ne može se držati zakona kao pijan plota u ovim situacija kad žrtvi odmah treba pomoć. Ministrica Murganić je također spominjala provođenje edukacija za ljude u sustavu koji rade sa žrtvama, ma dosad je već provedeno na tisuće edukacija, no što kad imate ljude koje uopće ne zanimaju drugi, ne rade posao na pravi način, nemaju empatiju. Dok god isti ne budu snosili sankcije za takve propuste, i dalje će se tako ponašati. Mi se kunemo u djecu, zaštitu djece, a kad im treba pomoć, sustav zakaže", rekla nam je Sanja Sarnavka.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.