Polarni medvjedi opkolili znanstvenike na arktičkom otoku, spasio ih helikopter

Screenshot: YouTube

OPSKRBNI helikopter danas je uspio rastjerati desetak polarnih medvjeda koji su danima opsjedali znanstvenike na ruskoj arktičkoj meteorološkoj postaji sjeverno od Sibira.

Spasonosni helikopter poslan je s Akademika Trjošnjikova, zapovjednog broda ruske polarne istraživačke flote. Znanstvenicima su dopremljene signalne rakete, hrana i ostale potrepštine, kako bi mogli nastaviti svoje uobičajene poslove, piše dpa.

Petero znanstvenika u meteorološkoj postaji na otočiću Tryonov u Arktičkom oceanu dva su tjedna bili pod opsadom polarnih medvjeda, objavila je u ponedjeljak ruska novinska agencija TASS.

U postaji su dva bračna para, jedan muškarac i jedan pas. Drugi pas je ubijen prije dva tjedna, a osoblje je ostalo bez signalnih raketa kojima se inače koriste za odbijanje medvjeda.

Ruski zakoni zabranjuju ubijanje polarnih medvjeda, pa znanstvenici na arktičkim ekspedicijama za obranu nose signalne rakete i oružje napunjeno gumenim mecima.    

Oko postaje se nalazilo deset odraslih medvjeda i nekoliko mladunaca. Dio medvjeda noći su provodili baš ispod prozora postaje. Ljudima je preporučeno da ne izlaze, osim u slučaju krajnje nužde.

Vassiliy Shevchenko, šef državne mreže za praćenje Sevgidromet u čijem vlasništvu je spomenuta postaja, nije djelovao pretjerano zabrinut mogućnošću da njegove ljude pojedu medvjedi.

"Takve stvari su se i prije događale na otoku Troynoy. Ljudi tamo rade, a medvjedi žive u okolici", rekao je Sheychenko za TASS, i dodao da će medvjedi potkraj listopada ili početkom studenog otići s otoka u potrazi za hranom.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.