Pokvario se brzi vlak Zagreb-Osijek. Putnica: Nije radila klima usred toplinskog vala

Fotografija je ilustrativne te ne prikazuje događaje iz članka Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

Redakciji Indexa stigao je mail čitateljice koja tvrdi da postoji konstantan problem kašnjenja brzog vlaka. Čitateljica je konkretno govorila o jučerašnjem kašnjenju vlaka Zagreb - Osijek na liniji 581. Tvrdi da je do kašnjenja došlo zbog neispravne klime novog elektromotornog Končarovog vlaka regionalnog tipa.

"Dva su regionalna vlaka spojena, a u jednome ne radi klima! Radi se o liniji 581 Zagreb - Osijek. Moram li podsjećati da su trenutno najtopliji dani u godini! Vlak je stajao najprije u Križevcima 15 minuta jer nije mogao krenuti radi napona, a nakon toga se pokvario na izlasku odnosno prije kolodvora Majurec.

Tamo smo čekali od 17:45 sve do 18:31 jer vlak radi problema s naponom, klimom ili čime već, nije mogao krenuti ni naprijed ni nazad. Kad je napokon krenuo, vozio je usporeno 50 km/h do Koprivnice", navela je čitateljica Indexa.

"Vlak je kasnio 71 minutu, dobro da je uopće i krenuo"

"Vlak je stigao u Koprivnicu u 19:08 sa zakašnjenjem od 71 minutu! Trebam li podsjetiti na činjenicu da jedan dio putnika nastavlja putovanje dalje za Osijek, a drugi za Budimpeštu?

Dobro da je vlak uopće krenuo, a za to, sreća u nesreći jedino se možete zahvaliti sposobnim strojovođama koji su uspjeli nekako to riješiti.

Inače, ima li ijedan jedini pouzdani vlak u Hrvatskim željeznicama koji prometuje trenutno? Samo mi navedite jedan vlak i jednu liniju koja nije kasnila barem tjedan dana u komadu", piše žena.

HŽ: Ispričavamo se putnicima, kvar je bio i na klimi

Index je poslao upit HŽ Putničkom prijevozu, a oni su potvrdili priču čitateljice te se ispričavaju putnicima. Kažu da oni mogu dobiti naknadu za kašnjenje u visini od 25 posto cijene karte.

"Prije svega ispričavamo se putnicima vlaka 581 zbog kašnjenja. Jučer 13.8. tijekom vožnje novog elektromotornog vlaka 581 (Zagreb 16.35 – Osijek 22.03), koji je proizveo Končar – Električna vozila, došlo je do prolaznog kvara na izlasku iz kolodvora Križevci.

Nakon što je strojovođa otklonio prolazni kvar, u nastavku vožnje ispred kolodvora Majurec došlo je do kvara na jednom od dva pomoćna pogona novoga elektromotornog vlaka koji, između ostalog, napajaju i klima-uređaj, te su klima-uređaji radili u smanjenom kapacitetu. Po otklanjanju kvara strojovođa je nastavio vožnju uz kašnjenje od 63 minute. Vlak je u kolodvor Osijek stigao uz kašnjenje od 71 minutu. Garnitura na kojoj je došlo do kvara pomoćnog pogona upućena je na popravak.

Na relaciji Križevci – Koprivnica uvedena je tzv. lagana vožnja od 50 km/h zbog radova koje izvodi HŽ Infrastruktura. S obzirom na kašnjenje vlaka dulje od 60 minuta, sukladno Uredbi (EU) 2021/782 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2021. o pravima i obvezama putnika u željezničkom prijevozu putnici ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje u visini od 25 posto cijene karte. 

Zahtjev za ostvarivanje navedenog prava putnici mogu preuzeti online na https://www.hzpp.hr/prava-putnika u dijelu Naknada za kašnjenje ili na blagajnama. Zahtjev i ovjerenu kartu putnici mogu poslati poštom ili na e-mail reklamacije@hzpp.hr", kažu iz HŽ Putničkog prijevoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.