Pokret pet zvijezda traži opoziv talijanskog predsjednika koji im nije dao mandat

Foto: Hina/EPA

ITALIJA se nalazi usred nove, ozbiljne političke krize nakon što je predsjednik Sergio Mattarella odbio dati odobrenje za sastavljanje vlade desnoj populističkoj koaliciji Pokreta pet zvijezda i Lige. Vođa Pet zvijezda Luigi di Maio zbog toga sad traži opoziv predsjednika. 

>> Conte odustao od sastavljanja talijanske vlade

Naime, Di Maio je zatražio opoziv, pozivajući se na članak 90 talijanskog ustava, koji dopušta parlamentu da zatraži od predsjednika da odstupi s dužnosti. Ako parlament izglasa takvu odluku običnom većinom, Ustavni sud zatim odlučuje hoće li se predsjednika opozvati ili ne. 

Mattarella odbio euroskeptika za ministra gospodarstva

Mattarella je odbio za ministra gospodarstva postaviti izraženog euroskeptika Paola Savonu, koji zahtijeva izlazak Italije iz eurozone. Talijanski predsjednik ima pravo uložiti veto na odabir članova vlade prema Ustavu, ali ga rijetko koristi. Posljednji put se to dogodilo 1994., kad je tadašnji predsjednik Oscar Luigi spriječio premijera Silvija Berlusconija da za ministra pravosuđa postavi svog osobnog odvjetnika Cesarea Previtija. 

Mattarella je objasnio svoju odluku zabrinutošću investitora i naglasivši da je prihvatio sve druge prijedloge. No kako je rekao, "nesigurnost vezana za naše stajalište oko eura je alarmirala talijanske i strane ulagače koji ulažu u tvrtke i obveznice." Comte je, pak, odbio bilo kakvo drugo rješenje i zatim predao svoj premijerski mandat.  

Predložio bivšeg dužnosnika MMF-a za tehničkog premijera

Predsjednički veto je okončao nade talijanskih populista da će formirati vladu, barem u trenutnom sazivu parlamenta, i izazvao novo razdoblje neizvjesnosti. Mattarella je najavio da bi mogao postaviti tehničkog premijera u privremenom razdoblju do novih, izvanrednih izbora. Za tu je funkciju odabrao bivšeg izvršnog dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) Carla Cottarellija, javlja BBC.

Di Maio je videoobjavom na svojoj Facebook stranici uputio oštru poruku o odluci predsjednika koju smatra narušavanjem demokracije: "Želim da se ovu institucionalnu krizu odvede u parlament... A predsjedniku sudi. Zašto jednostavno ne kažemo da je u ovoj zemlji besmisleno glasati kada rejting-agencije, financijski lobiji odlučuju o vladama?" 

Pridružio mu se i lider krajnje desne Lige (bivše Sjeverne lige) Matteo Salvini. "U demokraciji, ako smo još u demokraciji, postoji samo jedna stvar koju se može napraviti, dati Talijanima da sami odluče", rekao je u govoru pred pristašama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.