Pogledajte tehnološko čudo 21. stoljeća: Teleskop Alma dat će nam uvid u rađanje svemira

TEHNOLOŠKO čudo 21. stoljeća, kompleksni teleskop Alma, počeo je sa svojom "znanstvenom Odisejom" otkivanja "kozmičke zore".

Alma je zapravo veliki antenski kompleks lociran u čileanskoj pustinji Atacami, te predstavlja najkompleksniji teleskop ikad napravljen.

Almina misija je da proučava procese koji su se događali u periodu od nekoliko stotina milijuna godina nakon formiranja svemira, kada su zasjale i prve zvijezde. Pronalasci Alme trebali bi objasniti zašto svemir danas izgleda tako kako izgleda.

Diego Garcia, jedan od astronoma koji sudjeluje u projektu, smatra kako će nas konstrukcija ovog gigantskog teleskopa uvesti u "zlatno doba astronomije". "Moći ćemo shvatiti početak svemira, i vidjeti kako su se formirale galaksije. Saznat ćemo puno novih stvari o tome kako svemir funkcionira", kazao je za BBC.

Vidi detalje koje Hubble ne može zabilježiti

Alma se stalno nadograđuje još od 2003. godine, a dodavanjem novih antena teleskop može "vidjeti sve dalje u svemir i sve detaljnije promatrati procese formiranja zvijezda".

Odrađeno je testiranje sustava sa 20 antena, te su dobivene sve potrebne licence, pa Alma sad može krenuti u lov za prvim znanstvenim otkrićima. Prve fotografije koje je Alma snimila pokazuju koliziju dvaju galaksija, znanih kao Antennae galaksije. Takve sudare mogu vidjeti i optički teleskopi, poput Hubblea, ali Alma može bilježiti i svjetlost koja nije vidljiva ljudskom oku, te prikazati velike oblake gustog hladnog plina od kojeg se formiraju nove zvijezde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.