Poduzetnik dao smještaj deseteročlanoj ukrajinskoj obitelji koja je pobjegla od rata

Foto: Profimedia

ČETIRI generacije deseteročlane obitelji koja je pobjegla iz ratom razorenog ukrajinskog grada Harkiva uselila se u novi dom u Cambridgeshireu, koji im je na korištenje dao jedan engleski poduzetnik, piše The Guardian. 

Obitelj ima članove u dobi od 10 do 90 godina, a u Ujedinjeno Kraljevstvo došli su pomoću rođaka Romana Starkova, koji je britanski državljanin. Pomagao je svojoj obitelji pri procesu izdavanja vize.

"Morate ispuniti formulare, a za tako veliku obitelj ima puno ponavljanja", rekao je Roman. Njegova 90-godišnja baka Ljudmila Starkova nema važeću međunarodnu putovnicu i Roman kaže da je to predstavljalo problem na svakoj granici. 

Putovanje do Britanije trajalo 20 dana

Mick Swinhoe neposredno prije ruske invazije kupio je kuću u Cambridgeshireu koja je bila odmah pored njegove te je rekao da u ratnoj situaciji tu kuću želi iskoristiti u korisne svrhe.

"Mogu s kućom napraviti ono što želim kada stvari krenu na bolje", rekao je. 

Romanova sestra Valerija Starkova rekla je da njihovo putovanje od Ukrajine do Velike Britanije trajalo 20 dana i da su svi bili iscrpljeni.

U Harkivu se skrivali u podrumu

"Bili smo u podrumu. Nismo mogli van. Ostali smo pet dana u podrumu, a da nismo nikamo otišli. Onda smo odlučili da moramo otići jer nismo mogli spavati. Bilo je tako strašno. Samo smo stavili svoje torbe u automobile i otišli", opisala je.

Roman je sretan što je njegova obitelj napokon na sigurnom.

"Da, na sigurnom su, to je nevjerojatno. I dalje se nadaju da će se jednog dana vratiti u Ukrajinu. Ovdje im je neizvjesna budućnost. Ne znamo hoće li se uklopiti, hoće li se osjećati ugodno... Ne znam. Sve su izgubili", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.