Počelo suđenje mađarskom nacistu zbog masakra u Novom Sadu 1942. godine

U MAĐARSKOJ je započelo suđenje 97-godišnjem Sandoru Kepiru, optuženom zbog masakra civila u Srbiji 1942. godine, prenosi BBC.

Kepiro je na listi Centra Simon Wiesenthal označen kao najtraženiji svjetski nacist osumnjičen za ratne zločine. Povezuje ga se sa zloglasnim masakrom u Novom Sadu, gdje su mađarske trupe u tri dana ubile preko 1200 Židova, Srba i Roma.

Optužen je za sudjelovanje u ratnom zločinu zbog naređivanja egzekucije 36 civila, koji su izvučeni iz kuća i onda streljani na obali Dunava. Kepiro je suđenje nazvao cirkusom, uz tvrdnju da je u potpunosti nevin, iako ne poriče da je u to vrijeme bio prisutan o Novom Sadu.

Lov na naciste

Poznato je kako je Kepiro u prošlosti već bio osuđen zbog zločina nad civilima u Mađarskoj 1944. godine, ali je fašistička vlada odbacila presudu nakon čega Kepiro bježi u Argentinu.

U Budimpeštu se vratio  tek 1996. godine, gdje ga je deset godina kasnije pronašao tim iz Centra Simona Wiesenthala, zadužen upravo za lov na naciste iz Drugog svjetskog rata. Kepiro je tužio direktora Centra zbog klevete, ali je ta optužba nedavno odbačena uz objašnjenje da je njegova etiketa ratnog zločinca utemeljena na presudi iz 1944. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.