Pobunjenici u zadnjih nekoliko dana pronašli četiri masovne grobnice

NAKON što je alžirska vlada jučer potvrdila da je dio Gadafijeve obitelji prebjegao u Alžir, došlo je i do prvih reakcija na takav potez.

Podsjetimo, Gadafijeva supruga Sofia, kćer Aisha, te sinovi Hanibal i Mohammed ušli su u Alžir zajedno sa svojom djecom. Izbor zemlje je logičan, jer Libija s Alžirom ima ogromnu granicu koju je teško kontrolirati, a Alžir je ujedno i jedna od rijetkih država koja nije priznala pobunjenička tijela kao legitimnu vlast u Libiji.

"Obećali smo osigurati pravedno suđenje svim kriminalcima, i stoga ovaj alžirski potez smatramo činom agresije. Upozoravamo sve da ne skrivaju Gadafija i njegove sinove. Ići ćemo za njima i na kraj svijeta kako bi ih uhitili", reagirao je na alžirski potez glasnogovornik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmoud Shamman. "Smatramo da je Alžir ovim izvršio agresiju na ambicije libijskog naroda. Poduzet ćemo potrebne mjere kako bi se borili protiv toga. Tražit ćemo izručenje", dodao je.

Izaslanik UN-a u Alžiru Mourad Benmehidi odmah je stao u obranu svoje zemlje ističući kako je u toj zemlji "gostoprimstvo sveto pravilo".

Naravno, Alžirci to ne vide na jednak način. "Dopušten im je ulaz iz humanitarnih razloga. Svi moraju uzeti obzir da kod nas vlada kultura domaćinstva i dobrodošlice, posebno u predjelu pustinje gdje svi imaju dužnost pomoći svakome tko je u nevolji", kazao je alžirski ambasador pri UN-u Benmehidi.

Pobunjenici ubili Khamisa?

U međuvremenu, pobunjenici su izvijestili kako su posljednjih dana pronašli četiri masovne grobnice.

Prema informacijama iz privremenog pobunjeničkog vijeća, jedna se nalazi u Ain Zari na jugoistoku Tripolija. Smještena je iza vojarni u kojima su bile smještene tzv. Khamisove brigade, kojima je zapovijedao Gadafijev sin Khamis, za kojeg pobunjenici kažu da su ga možda ubili u sukobu u blizini Bani Walida.

BBC-jev dopisnik Andrew Hosken koji je posjetio jednu od masovnih grobnica na jugoistoku Tripolija kazao je kako se vjeruje da se u grobnici nalaze tijela onih koji su se odbili boriti na strani Gadafija. Tamo sada pripadnici organizacija za ljudska prava prikupljaju dokaze koje će proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.