Pobunjenici koje podupire Turska sukobili se sa sirijskom vojskom, Rusi ih mirili

Screenshot: Youtube/Al Jazeera

POBUNJENICI Slobodne sirijske vojske (FSA), koji se uz pomoć turskih snaga bore protiv Islamske države na sjeveru Sirije, imali su jučer žestok okršaj s vojskom sirijskog režima (SAA).

SAA i FSA nalaze se u istom području oko strateški bitnog grada Al-Bab, kojeg su pobunjenici nedavno oslobodili od ISIS-a. Do sukoba je došlo nakon što je SAA ušla u obližnji gradić Tadef, udaljen samo 4 km od Al-Baba, koji je također bio kod kontrolom ISIS-a.

Pobunjenici tvrde da su ubili 22 vojnika sirijske vojske

Izvor iz sirijske vojske priopćio je da su pobunjenici, koje "nazivaju terorističkim grupama pod kontrolom Turske", otvorili paljbu na njihove položaje u Tadefu iz artiljerije strojnica. Dok sirijska vojska nije iznijela broj žrtava na svojoj strani, FSA tvrdi da su ubijena "22 pripadnika režima".

Rusija, saveznik sirijskog režima, posredovala je u okončanju sukoba, što nije prvi put. Neprijateljske strane koje dosad nisu bile izravno sukobljene imale su već okršaj ranije ovog mjeseca u spornoj regiji. Ruski dužnosnik tada je naveo Tadef kao liniju razgraničenja između režima i pobunjenika pod patronatom Turske, kako bi se izbjegla daljnja eskalacija konflikta.

Dužnosnik FSA izjavio je kako turska vojska nije bila uključena u sukob i dodao da su napad izveli kako odgovor na, kako kaže testiranje njihove odlučnosti od strane režima. "Vjerojatno nisu očekivali tako žestok odgovor", rekao je.

Izvor iz SAA zaključio je pak da ovaj sukob dokazuje da glavni cilj pobunjenika "nije borba protiv Daeša (ar. Islamske države), nego realizacija drugih ciljeva, uključujući opstrukciju operacije sirijske vojske u sukobu s Daešom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.