Plenković: Primorsko-goranska županija je žila kucavica Hrvatske

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković danas je čestitao Novljanima Dan grada Novog Vindolskog i obljetnicu Vinodolskog zakonika te naglasio da su u proteklih 30 godina ostvarili impresivan razvojni put, a za Primorsko-goransku županiju rekao je da je "žila kucavica" Hrvatske.

"Ostvarili ste u proteklih 30-ak godina iznimno značajan, impresivan razvojni put, a to bez kvalitetnog i timskog rada vašeg gradskog vodstva, u kojem je do prije osam godina bio, kao gradonačelnik, i moj najdugovječniji ministar, a sada i potpredsjednik vlade, vaš Novljanin Oleg Butković", rekao je Plenković na početku svečane sjednice u povodu Dana grada Novog Vinodolskog.

Plenković govorio o izgradnji autoceste Križišće - Žuta Lokva

U izjavi za novinare rekao je da je posebno važno to što su u dva mandata vlade radili za dobrobit svih krajeva, pa tako i Primorsko-goranske županije, uključujući i Novi Vinodolski.

"Tu je projekt koji je možda, uz obilaznicu, najvažniji, a to je odluka o izgradnji autoceste Križišće - Žuta Lokva koja će upotpuniti mrežu Hrvatskih auto-cesta, projekt vrijedan 300 milijuna eura koji će u potpunosti bolje povezati Rijeku i Split i tako omogućiti pravi i puni jadransko- jonski cestovni koridor", rekao je.

"Primorsko-goranska županija je žila kucavica RH po investicijama u gospodarsku i prometnu infrastrukturu"

Od velikih infrastrukturnih projekata. Plenković je, osim toga, spomenuo i proširenje LNG terminala na Krku za transport ukapljenog plina te najavio da će do iduće turističke sezone biti, kada je riječ o projektima u neposrednoj blizini, puštena u promet druga cijev Tunela Učka, dok je upravo je u izgradnji i obilaznica Novog Vinodolskog.

Naglasio je da je Primorsko-goranska županija "žila kucavica" Republike Hrvatske, kada je riječ o investicijama u gospodarsku i prometnu infrastrukturu.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, u velikoj dvorani Doma kulture, nazočili su i dvojica ministara i potpredsjednika Vlade Oleg Butković i Branko Bačić, a sjednica je održana u povodu Dana grada i u znak na 6. siječnja 1288. kad je donesen glasoviti Vinodolski zakon. Bio je tu i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Na svečanosti su domaćini predstavili svoj osebujni folklor i prikazali sažetak poruka Vinodolskog zakona, najstarijeg pisanoga pravnog spomenika u Europi. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković pokazao je, služeći se i video-zapisima, razvojni put Novog Vinodolskog do aktualnih značajki poznatoga turističkog odredišta.

Sezona u Novom Vinodolskom

Novi Vinodolski, s četiri i pol tisuće žitelja, u hotelima i privatnom smještaju ugosti u jednom ljetnom danu u središnjici sezone i više nego dvostruko - devet i pol tisuća - domaćih i inozemnih turista.

Prošlogodišnji rezultati hotelijersko-turističkog poslovanja bili su na razini onih iz 2019., s tim da su prošle godine tradicionalno najbrojniji Nijemci podbacili za 25 posto, ali je zato Mađara bilo 30 posto više, istaknuto je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.