Plenković o uhićenim Hrvatima u Zambiji: To je jedna neobična situacija

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

PREMIJER Plenković na sjednici vlade osvrnuo se na ponovno uhićenje Hrvata u Zambiji.

"To je vrlo jedna neobična situacija koja se dogodila, ali je moguća po propisima u Zambiji.

Mi ćemo i dalje s našim konzularnim predstavnicima koji su u Ndoli pomagati našim državljanima i pružati im konzularnu i diplomatsku zaštitu i nastojati vidjeti na koji se način u ovim novim okolnostima može pomoći", komentirao je Plenković na sjednici vlade situaciju s osam hrvatskih državljana koji su opet završili u zambijskom pritvoru.

 

Podsjetimo, sud u zambijskom gradu Ndoli prije dva je dana naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Premda je prva informacija bila da je sud odbacio optužnicu, činjenica da su ponovno uhićeni navodi na zaključak da to nije sasvim točno, već je vjerojatnije da je tužiteljstvo povuklo optužnicu, što znači da je ponovno može i podići.

Uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca, kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju su posvojili i namjeravali povesti u Hrvatsku.

SJEDNICU VLADE MOŽETE PRATITI OVDJE

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.