Pjesma iz 1976. izbila na vrh top liste nakon što se autor sukobio s desničarima

Foto: EPA

HIT Schifoan austrijske pop legende Wolfganga Ambrosa našao se na vrhu preuzimanja na austrijskom iTunesu nakon sukoba između pjevača i desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPO) koja je dio vladajuće koalicije.

FPO vlada Austrijom u koaliciji s Austrijskom narodnom strankom koja pripada desnom centru od kraja prošle godine kada su zavladali na krilima antiimigrantskog raspoloženja u tom zemlji. 

Wolfgang Ambros zamjerio se ekstremnoj desnici kada je u jednoj izjavi medije FPO-u spočitnuo njihovu nacističku prošlost i dodao da ne vjeruje ni riječ njihovom lideru Heinzeu Christianu Stracheu, a to mu nije prvi put da istupa protiv FPO-a.

Glavni tajnik FPO-a Christian Hafenecker uzvratio je izjavom da je 66-godišnji Ambros propali pjevač, a Amrbosa su napali i simpatizeri strake.

FPO, koji su osnovali bivši nacisti pedesetih godina, posljednjih godina pokušava popraviti imidž, a Strache koji je sada vice-kancelar tvrdi da se stranka protivi ekstremizmu.

Kao rezultat sukoba jedan od Ambrosovih fanova na Twitteru je pokrenuo u kampanju koja je imala za cilj da njegov hit iz 1976. dođe na vrh top liste austrijskog iTunesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.