PARLAMENTARNI IZBORI

Pitali smo stručnjake što kažu na HDZ-ovu ideju o bookingu. Zgroženi su

Foto/montaža: Index/123rf/FaH

NOVO predizborno obećanje HDZ-a da će država pokrenuti online portal za booking, uz proviziju od pet posto, naišlo je na žestoke kritike poduzetnika i ekonomista, koji tvrde da je to samo još jedan korak u pravcu jačanja uloge države u ekonomiji, umjesto njezinog smanjenja.

"Ovo je dvostruko ljeviji program od onog koji nudi Restart koalicija jer predviđa još veću ulogu države u ekonomiji. Program koji nudi HDZ je otvoreni poziv na još veću involviranost države u ekonomiji. Problem je jedino to što se to radi tuđim novcem", upozorava za Index financijski stručnjak i konzultant Andrej Grubišić.

Otvaranje Pandorine kutije

Grubišić je pobornik što manjeg miješanja države u ekonomski život. Štoviše, kako često ističe, upravo je snažna uloga koju država ima u hrvatskom ekonomskom životu jedan od razloga zaostajanja Hrvatske za drugim zemljama i raširenu korupciju. Sličan pogled ima i na ideju tvoraca HDZ-ova programa da se pokrene državna online platforma za booking.


Andrej Grubišić

"To su populističke ideje i predstavljaju otvaranje Pandorine kutije. Što ako sutra netko predloži da se otvori državna trgovina? Takve ideje nisu u skladu s onima da se smanji uloga države u ekonomskom životu", kaže Grubišić.

Ni Maruška Vizek iz zagrebačkog Ekonomskog instituta nije oduševljena idejom pokretanja državnog online bookinga. Takva platforma, kaže, zapravo i ne može konkurirati platformama digitalnih divova, koje koristi najveći dio stranih turista.


Maruška Vizek

"Prosječan strani turist smještaj nalazi pomoću dvije ili tri digitalne platforme. Kakva je tu logika da država pokrene nekakvu domaću digitalnu platformu za smještaj i kako bi ona uopće konkurirala digitalnim svjetskim divovima?" pita se Vizek za Index.

Hrvoje Bujas: Je li sljedeća ideja vraćanje na kolhoze i sovhoze?

"Zanima me što je sljedeća ideja: pokretanje državne prijevozničke tvrtke ili možda državnog poduzeća za proizvodnju čokolada i bombona? Ili da se vratimo u vrijeme kolhoza i sovhoza?!" ironičan je Hrvoje Bujas, suosnivač udruge Glas poduzetnika.


Hrvoje Bujas

U predizbornom obećanju HDZ-a o državnom online portalu za booking vidi nelojalnu konkurenciju države sličnim internetskim platformama i turističkim agencijama.

"Hrvatska turistička zajednica ubire prisilnu članarinu od tvrtki i sada bi se valjda tim novcem pokretao portal koji bi bio nelojalna konkurencija istim tim tvrtkama koje plaćaju članarinu! Taj portal, doduše, neće moći konkurirati ni Bookingu ni Airbnb-ju, a njegovo bi pokretanje bilo skupo, dok bi učinci bili praktično nikakvi", objašnjava Bujas za Index.

Dodaje kako ga čudi da HDZ s takvim prijedlozima izlazi pred birače. U takvim idejama vidi mješavinu populizma i socijalizma, što, kako ističe, nema veze s modernim kapitalizmom kakvom bismo trebali težiti.

Iz crony-kapitalizma u etatistički

"Iz jednog crony-kapitalizma ulazimo u etatistički kapitalizam. Umjesto da nude smanjivanje birokracije, kako bi poduzetnicima olakšali život, oni nude osnivanje državne booking platforme, koju će milijunima eura platiti porezni obveznici i koja će konkurirati postojećim i uhodanim platformama čije poslovanje ovisi o tržištu. Meni je to apsurdno", napominje Bujas, dodajući kako nešto takvo ne bi smjelo stajati u izbornom programu jedne političke stranke.

Ipak, čini se da su u HDZ-u ipak malo odvagali prije nego što su takvu ideju stavili na papir. Ciljana skupina ovdje su, očito, mali iznajmljivači, koji preko platformi kao što su Booking ili Airbnb plaćaju velike provizije - do 25 posto - za iznajmljivanje svojih apartmana i stanova. K tome, sa sličnom su idejom nedavno izašle i francuske vlasti.

"Ideja koja podsjeća na neka druga vremena"

No Hrvatska je po stupnju razvoja i značaju u svijetu daleko od Francuske pa, upozorava jedan naš sugovornik iz turističkog sektora koji je molio za anonimnost, ne bi trebala ni kopirati ideje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

"Osnivanje državnog portala za booking mi je malo čudna ideja. Podsjeća na neka druga vremena", kratko nam je kazao taj sugovornik.


Marko Rakar

"Ako ćemo imati državni portal za booking, zašto onda ne bismo imali i hrvatski iPhone ili hrvatski Facebook?! Ovdje je poruka: regulacijom do prosperiteta. Baš me zanima kako će nekom Čehu, Poljaku ili Talijanu reći da idu preko tog Crobookinga", pita se u kraćoj izjavi za Index Marko Rakar, informatički stručnjak i suradnik na programu Restart koalicije, koji međutim naglašava da nije član nijedne stranke.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.