PREDSJEDNIČKI IZBORI

Pitali smo Josipovića i Jadranku Kosor: Što se to dogodilo sa Škorom?

Screenshot: HRT

"MOLIM vas da govorite glasnije", više puta upozorili su sinoć predsjedničkog kandidata, no Miroslav Škoro ostao je dosljedan. Tih, a zbog toga i nerazumljiv, Škoro je na sinoćnjem sučeljavanju predsjedničkih kandidata bio neprimjetan. Većina analitičara uvjerena je kako je Škoro sinoćnjim nastupom uvelike upropastio šanse za ulazak u drugi krug. Ne ide mu u prilog ni izjava kako bi njegov neulazak u drugi izborni krug predstavljao izbornu krađu jer se to, u kombinaciji s katastrofalnim nastupom, čini kao alibi za izborni poraz. 

Čovjek s 30 godina javnih nastupa se pokušao izvući na - tremu

HTV je Škori poslužio kao odskočna daska za kandidaturu. Upravo je u programu HRT-a Škoro prvi put lansiran kao predsjednički kandidat i to kada su ga, bez neke logike i najave, uvrstili u predizbornu anketu u svibnju ove godine. HRT, odnosno jučerašnje sučeljavanje na javnoj televiziji, sada bi se mogao pokazati kao crna rupa iz koje će se teško izvući.

Škoro sinoć nije uspio poslati gotovo ni jednu poruku svojim biračima, nije uspješno odbio ni jedan napad protukandidata, a nije uspio ni promovirati ni jedan dio svog programa (ako ga je i imao). Baš naprotiv, stavom, mimikom i gestama nije uspio privući nove birače, a upitno je i je li uspio zadržati one koji su mu do sinoć htjeli dati glas.

"Moram priznati da sam kao odgovoran čovjek imao malo tremu", pravdao se Škoro nakon sinoćnjeg nastupa, no teško da opravdanje tremom može biti alibi, s obzirom na Škorin background kao pjevača koji je na sceni više od trideset godina pa mu javni nastupi ne bi trebali predstavljati problem.

Kosor: Poznajem Škoru, iznenadio me, kao da je bio prestrašen

"Iznenadio me", kaže bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u razgovoru za Index, komentirajući Škorin nastup na sučeljavanju. Kazala je da Škoro ima iskustva iz parlamenta s obzirom na to da je bio zastupnik, u diplomaciji i na javnim nastupima jer je pjevač, no ovo sučeljavanje ipak je bilo nešto drugo.

"Djelovao je iznađen, kao da je prestrašen. Vidjeli smo da njegovo veliko iskustvo nema veze s politikom. Djelovao je kao čovjek kojem je netko isisao ideje iz glave. Nije bio spreman", kazala je Jadranka Kosor i naglasila da ona vrlo dobro poznaje Škoru. Kazala nam je kako je od Škore očekivala da će ubaciti nešto u svojim izjavama jer je znao "briljirati svojom duhovitošću".

"Ljudi to vole, birači to vole. Nešto što bi ih razgalilo. Očekivala sam da će provući nešto duhovito. No sinoć je sve bilo suprotno", rekla je Jadranka Kosor dodajući da joj je čudno da nitko Škoru prije nastupa nije upozorio na to da ne smije gledati u bilješke i okretati stranice. To se ipak radi, napomenula je Jadranka Kosor, drugačije.

Nije bilo sukoba s Grabar-Kitarović

"Primijetila sam i da je izostao sukob na relaciji Kolinda Grabar-Kitarović - Škoro. Kao da su se štedjeli. To može biti razumljivo ako znamo da traže birače u istoj bazi", kaže Jadranka Kosor. Kako je istaknula, Škoro je sinoć mogao dosta dobiti, no ne misli da je previše izgubio.

"Neće to utjecati na njegove birače. Njima je dovoljna izjava o pomilovanju Merčepa, a danas mu je i zastupnik HDZ-a Stevo Culej javno dao podršku. To znači njegovim biračima", uvjerena je Jadranka Kosor kraju.

Josipović: Možda je bio impresioniran napadima na sebe

"Istina je da je format sučeljavanja postavljen vrlo nemotivirajuće, što je vjerojatno utjecalo i na istup Miroslava Škore. No moguće je da je bio impresioniran snažnim napadima na sebe koje nije očekivao", kaže bivši predsjednik Ivo Josipović koji ima iskustva u javnim debatama i sučeljavanjima.

Josipović kaže da ne slaže s mnogim porukama koje je čuo od ovog kandidata, no vjeruje da su njegovi stavovi došli do ciljane publike.

"Hajdemo tako reći, od Škore sam definitivno više očekivao", kaže Josipović na kraju, a nije se htio upuštati u analize jesu li možda Škorini nastupi te izjave u zadnjem tjednu kampanje svojevrstan alibi za eventualni izborni poraz.  

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.