Penavina zamjenica kaže da se u Vukovaru mogu dogoditi neredi zbog popisa stanovnika

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

ZAMJENICA vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, Ivana Mujkić, gostovala je jučer u emisiji Hrvatskog radija Vukovar. 

U emisiji Gradski sat govorila je o napuštanju HDZ-a i razlozima istupanja iz stranke kao i odluke o izlasku na izbore.

Rekla je kako odluka o istupanju iz HDZ-a nije bila lagana te kako HDZ danas nije onaj HDZ kakav je nekada bio.

“Svjetonazorski vrludaju, u koaliciji su i sa SDSS-om, HNS-om, što je prije desetak godina bilo nezamislivo. Mi u takvom okruženju ne želimo djelovati”, rekla je i dodala kako se ne radi o političkoj trgovini nego kako Penava i vijećnici koji su istupili s njim žele napraviti nešto za Vukovar, ali kako to unutar HDZ-a nisu uspjeli.

Govorila o popisu stanovništva za koji kaže da je problematičan

U emisiji se referirala na Zakon o poticanju ulaganja u Vukovar za koji je rekla kako je zaustavljen i kako nije zaživio. Kaže kako su tu neka pitanja koja su njima bila važna, ali se vlada nije zanimala.

Ispričala je kako su lobirali za poticanje drvne industrije, kako je ulagač išao na sastanak s premijerom, kako se mogao potaknuti rad Borova, ali kako od svega nije bilo ništa. Rekla je kako iz grada nisu inzistirali samo na rješavanju ratnih zločina nego i na pitanjima gospodarstva.

Govorila je i o procesuiranju ratnih zločina rekavši kako ta tema nekako nije ni bila aktualna do prosvjeda koji je Penava u Vukovaru organizirao. Kaže kako ta priča nije gotova jer nikada nije ni započela kako treba. 

Potom je rekla i kako je sporno pitanje popisa stanovništva. Ispričala je kako je SDSS tražio da pripadnike nacionalnih manjina popisuju pripadnici manjina. 

"Popisivači koji će popisivati nacionalne manjine bit će pripadnici nacionalnih manjina. Bitno je da onaj tko popisuje bude educiran i radi to na propisan način. Sami znate što nam je prošli popis donio i što se događalo s dvojezičnim natpisima. Znate da smo imali presude za razbijanje, čovjeka koji je život izgubio i ako se to izvede ovako kako se planira, ja očekujem da će nas opet 2022. ili 2023. kada popis bude služben nas opet čekaju isti scenariji. Ja smatam da broj pripadnika srpske nacionalne manjine nije ni približan toj trećini, ako se ispravno popiše stanovništvo i da nećemo imati problema s dvojezičnim natpisima, no ako se dogodi da se zbog političke trgovine ovako izlazi u susret, ja vas sve građane molim da razmisle koliko će pripadnika nacionalnih manjina biti ako dozvolimo da pripadnici nacionalnih manjina sami sebe popisuju, i da svatko od popisa radi cirkus, ja ću to tako reći", ispričala je.

Kaže da Vukovar očekuju neredi

Na pitanje hoće li Penava ići na listu Miroslava Škore, rekla je kako se neće tražiti nikakva fotelja i odlazak u Zagreb te dodala kako je Penava mogao koristiti mandat iz sabora ali nije te kako on ostaje gradonačelnik.

Rekla je kako su ključna pitanja za vijećnike koji su izašli iz HDZ-a pitanja ratnih zločina, pitanje gospodarstva te pitanje popisa stanovnika u Vukovaru.

“Ako se to ne riješi mi ćemo 2022. godine, 2023. godine imati ovdje nerede. Ako se to riješi ja se nadam da će Vukovar napokon početi živjeti onako kako bi trebao živjeti”, rekla je Ivana Mujkić i dodala kako nema političke trgovine u smislu pozicije i fotelja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.