Pavasović Visković: U svakom trenutku dosta osoba se prisluškuje

GOVOREĆI o "uskočkim sudovima" i dokazima u postupcima koji će se na njima procesuirati, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kazao je večeras u emisiji Otvoreno da se "u svakom trenutku dosta osoba se prisluškuje". Josip Kregar s Pravnog fakulteta kazao je da "kada se tvrdilo da se 'svi prisluškuju', bilo je 50 naloga za prisluškivanje godišnje", a da za sada ne zna. Ivo Josipović iz SDP-a naglasio je da postoji razlika između prisluškivanja "tko kada ide u kino i kada se prisluškuje zbog ozbiljnih kaznenih djela".

Nadovezujući se na prikupljanje i zakonitost dokaza u "uskočkim" predmetima, Pavasović-Visković je prigovorio novom Zakonu o kaznenom postupku što dozvoljava kršenje ljudskih prava u postupanju s pritvorenicima. Inače, odvjetnički ured Nobilo traži od Ustavnog suda da se ukine članak 10. ZKP-a jer u osnovi, dozvoljava iznuđivanje dokaza kada je povreda prava ispitanika "s obzirom na jakost i narav, bitno manja u odnosu na težinu kaznenog djela”. Smatraju da u slučaju ubojstva, na primjer, doslovno dozvoljava mučenje osumnjičenika.

"Samo hrvatski ZKP dozvoljava postupanja koja ugrožavaju tjelesni integritet i ljudsko dostojanstvo"

"To su protuustavna rješenja, za koja ne znam kako će proći na Ustavnom sudu", kaže odvjetnik, dodajući da je problematika koju regulira ZKP "preosjetljiva da ne bi bila potpuno jasna". Pavasović Visković tvrdi i da jedino hrvatski ZKP u odnosu na cijelu Europsku uniju, "dozvoljava kršenje ljudskih prava i postupanja koja ugrožavaju tjelesni integritet i ljudsko dostojanstvo". Osim toga kazao je da je novi ZKP "kompliciran tekst koji će se primjenjivati u najkompliciranijim slučajevima".

Sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić proturječio mu je ustvrdivši da "u većini EU zemalja postoji načelo 'pretežitog interesa' kako bi država bila efikasna", dodajući da je to "pitanje balansa". Ministar pravosuđa Ivan Šimonović ustvrdio je da "ništa nije zapisano u kamenu" i da mu je drago da se o ZKP-u raspravlja u javnosti.

A.B.
Foto: K.H.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.