Pauletić na Fejsu protiv kajkavštine u crtićima: "Bojkot! Nećemo roćkase, kompiće"

"SVI U bojkot Continentala zbog nasilne kajkavizacije crtanih filmova", naziv je Facebook grupe koju je pokrenuo Robert Pauletić koji je dodao i rang-listu najiritantnijih "riči" zagrebačkog slenga: roćkas, guba, repka, buraz, fakat, kužiš, ideš, pesek, tekma, curke..... Uz popis je nadopisao kako je isti koristan i za Zagrepčane: "Neka znaju".

U opisu grupe koja je u dva dana skupila 3456 članova stoji: "Idemo u bojkot svih filmova u distribuciji Continental filma, svih njihovih DVD-a. Ne vodite djecu na Štrumpfove! Zaustavimo teror beozbraznih sinkronizacija na zagrebački sleng. Spasimo dalmatinsku, slavonsku, istarsku, ličku djecu od svakodnevne nasilne kajkavizacije".

U razgovoru za Dalmacija News Pauletić je kazao kako će nanijeti štetu Continental Filmu te da će morati "prestati sa svojom podlom rabotom". Tvrdi da se zalaže da sinkronizacije budu na književnom jeziku, a smeta mu što njegovu kćer prijateljicu zovu na "roćkas".

"Svaki put stave po jednog Dalmatinca ili Ličanina, često zna bit da je to najdebilniji lik u filmu. Pa su time onda ka ispoštovali i regije. Ma, to je nedopustivo i srušit ćemo tu mračnu praksu! Ko je vidija da jedna regija tako maltretira i truje dicu iz svih drugih regija? Zamislite da BBC krene emitirat crtane filmove na londonskome "cockneyu", pa ovi iz drugih regija bi ih linčovali! A mi šutimo i gutamo šta nan Zagreb servira. Zapamtite, mi Dalmatinci, Istrijani, Slavonci, Ličani iz grupe smo za književni jezik, dakle zajednički, ne za forsiranje svoga dijalekta! A oni nas prave debilčekima sa svojin kvartovskin dijalekton, kojega nekažnjeno nameću...'", rekao je Pauletić Dalmacija Newsu.

Iz Continental Filma su portalu odgovorili kako se postupak sinkronizacije radi u suradnji s "uvaženim inozemnim stručnjacima na tom polju koji imaju za cilj održati usklađenost likova s onima kakvima su ih osmislili njihovi autori".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.