Papa Franjo žali što države ne ispunjavaju obveze iz klimatskog sporazuma

Foto: EPA

PAPA Franjo u današnjoj je videoporuci, poslanoj sudionicima summita o klimi u UN-u, izrazio žaljenje zbog vrlo nejasnih obveza koje su preuzele države nakon Pariškog sporazuma iz 2015. godine.

Sadržaj poruke 

"S Pariškim sporazumom od 12. prosinca 2015. međunarodna zajednica shvatila je hitnost i potrebu pružanja zajedničkog odgovora o suradnji na izgradnji naše zajedničke kuće", podsjetio je Papa u videoporuci.

"Ali četiri godine nakon tog povijesnog sporazuma otkrivamo da su obveze koje su države preuzele još uvijek jako nejasne i daleko od postizanja zadanih ciljeva",  istaknuo je.

Papa se također upitao "postoji li stvarna politička volja za izdvajanje više ljudskih, financijskih i tehnoloških resursa za ublaženje negativnih učinaka klimatskih promjena i za pomoć najsiromašnijim i najizloženijim stanovnicima, koji zbog toga najviše pate".

Papa Franjo naglasio je da "ako stanje i nije dobro, još ima vremena" za djelovanje kako bi se osigurao bolji život sljedećim generacijama.

On drži da je uništenje okoliša povezano s "pitanjima etike, jednakosti i socijalne pravde i potiče na razmišljanje o smislu naših modela potrošnje i proizvodnje". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.