Panika u Popijačevu uredu: Pavić, Vlajčević i Crlenjak moraju odmah vratiti 14 milijuna kuna

TVRTKA Vilinske poljane, koja je danas u suvlasništvu Ninoslava Pavića i Davora Vlajčevića, kao sudužnik dobila je 2008. godine za vrijeme Ive Sanadera od Ministarstva gospodarstva čak 14 milijuna kuna vrijedan strogo namjenski kredit za "uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka". No tek nedavno, po izbijanju afere Kamensko gdje glavnu ulogu imaju Pavić, Vlajčević i Antun Crlenjak, reagirao je ministar gospodarstva Đuro Popijač, i to gotovo pa panično.

> Index doznaje - Država je pomogla u rasturanju Kamenskog: Vilinskim poljanama milijuni za uzgoj pastuha

> Ekskluzivni iskazi svjedoka za Kamensko: Crlenjak organizirao, Pavić omogućio, Todorić financirao

> Korak do medijskog mogula: Privedeni Pavićev partner Vlajčević i direktor Kamenskog Crlenjak

> Ekskluzivno: Znate li tko polaže pravo na nekretnine Kamenskog? Ninoslav Pavić!


Naime, Ministarstvo gospodarstva tek je sada, točnije 13. listopada ove godine zatražilo raskid Ugovora o kreditu te naložilo Hrvatskoj poštanskoj banci da započne proces prisilne naplate cjelokupnog iznosa kredita. Zašto?

Nakon tri godine shvatili da nema nikakve farme

Pa zato jer su utvrdili da ni Vlajčević, ni Crlenjak ni Pavić do dana današnjeg nemaju ni konja ni pastuha, a ni kobiljeg mlijeka. Kako bi to shvatili, Ministarstvu gospodarstva trebalo je gotovo tri i pol godine. Naime, projekt je trebao biti realiziran do kolovoza 2009. godine.

Podsjetimo, Index je nedavno objavio ugovor o dugoročnom kreditu iz kolovoza 2008. godine koji je zaključen između državnog Fonda za razvoj i zapošljavanje te Eko Grad d.o.o. Vukovar kao korisnika kredita, kao i Vilinskih poljana kao sudužnika. Ugovor je vrijedan 14 milijuna kuna, a bio je strogo namjenski za "uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka". Direktor Eko Grada je Antun Crlenjak, prvi čovjek Kamenskog, ali i sporne tvrtke Dalta. Vlasnik te tvrtke je, pogađate - Vlajčević.

Iz financijskih izvještaja za 2009., kao i za 2010. godinu nije bilo razvidno gdje je novac utrošen, a istraživanjem smo utvrdili kako sporna tvrtka nema farmu ni konja ni kobila. Ne samo to. Kao zalog za osiguranje tog kredita naveden je sportsko-rekreacijski centar za jahanje u vlasništvu Vilinskih poljana u vrijednosti od 9 milijuna kuna, No, ni taj centar ne postoji do danas.

To su morali znati još 2009. godine


Među obrazloženjima raskida ugovora navodi se kako tvrtke nikada nisu dale MInistarstvu potrebnu dokumentaciju za zalog na opremi i stoci. Valja naglasiti kako je HPB obavijestio još u siječnju prošle godine kako im sporne tvrtke nikad nisu dostavile potrebnu dokumentaciju.

Cjelokupni kredit trebao je biti realiziran do kolovoza 2009. godine, no to se nije dogodilo, a novac je uzet. Tek nedavno, po izbijanju afere "zaključavajući" ured Ministarstva, Đuro Popijač odlučio je očistiti svoje ministarstvo od odgovornosti.

No valja biti iskren i reći kako je kredit dobiven u doba Ive Sanadera, a kredit nije ugovarao Popijač.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.