Panama uskoro kreće s deportacijama migranata koji su prešli opasnu džunglu

Foto: EPA

Vlada Paname očekuje da će za dva do tri mjeseca pokrenuti letove za deportaciju migranata koji su prešli opasnu džunglu Darien u zemlji, najavio je u petak šef za migracije Roger Mojica.

Letove će platiti Sjedinjene Američke Države prema nedavnom sporazumu koji su dvije zemlje sklopile početkom ovog srpnja.

"Utvrđujemo potrebe, opremu i zahtjeve s kojima se Panama mora suočiti kako bi započela s programom, i u razgovoru smo i sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Mojica u konferencijskom pozivu, procjenjujući da bi proces "trebali moći pokrenuti za dva do tri mjeseca".

Novi predsjednik Paname Jose Raul Mulino obećao je obuzdati nezakonitu imigraciju i počeo blisko surađivati ​​sa SAD-om kako bi kontrolirao prolaz kroz panamsku džunglu Darien Gap, koja povezuje Srednju Ameriku s Kolumbijom, odnosno s južnoameričkim kontinentom.

Kroz tu džunglu u prošloj 2023. godini prešlo je rekordnih pola milijuna migranata tražeći sigurnost i bolje gospodarske prilike u inozemstvu.

Panamske vlasti procjenjuju da ih je do sada ove godine Darien prešlo oko 213.702, među kojima je i mnogo djece.

Tema migracija postala je aktualna uoči izbora u SAD-u, ključnom odredištu za mnoge migrante, s republikanskim kandidatom i bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koji obećava jače granice i masovne deportacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.