Intel zbog pada prodaje planira velika otpuštanja, tisuće ljudi će dobiti otkaze

Ilustracija: Intel Corporation

PROIZVOĐAČ čipova Intel planira veliko smanjenje broja zaposlenih, vjerojatno u tisućama, suočen s usporavanjem tržišta osobnih računala, izvijestio je Bloomberg News. Otkazi će biti objavljeni već tijekom listopada, a neki od Intelovih odjela, uključujući odjel za prodaju i marketing, mogli bi ostati i bez 20 posto zaposlenih.

Kompanija je u srpnju imala 113.700 zaposlenika, piše Bloomberg News. Intel je odbio komentirati otpuštanja.

Intel je u srpnju smanjio svoje godišnje prognoze prodaje i dobiti nakon što su podbacili rezultati u drugom tromjesečju. Visoka inflacija i ponovno otvaranje ureda i škola naveli su ljude da troše manje na računala nego što su to činili tijekom karantena povezanih s pandemijom.

Problemi s covidom u Kini i ratom u Ukrajini

Proizvođači čipova također su pod pritiskom restrikcija zbog covida-19 na ključnom tržištu osobnih računala u Kini i sukoba u Ukrajini, koji su doveli do zastoja u opskrbnom lancu, a također su utjecali na potražnju.

Intelov glavni izvršni direktor Pat Gelsinger objavio je jučer dopis zaposlenicima u kojem je iznio planove za stvaranje internog modela ljevaonice za vanjske korisnike i proizvodnu liniju tvrtke.

Ljevaonica bi izrađivala čipove koje dizajniraju druge tvrtke, a Taiwan Semiconductor Manufacturing vodeći je faktor u tom sektoru. Intel je do sada uglavnom izrađivao čipove koje je sam dizajnirao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.