Oxfordovo cjepivo trebalo bi biti odobreno u Velikoj Britaniji odmah nakon Božića

Foto: EPA

OČEKUJE se da će Oxfordovo cjepivo biti odobreno nakon Božića, što bi omogućilo da tjedno budu cijepljeni milijuni ljudi, javlja Daily Mail. Prema tvrdnjama njegovih izvora, regulatorna agencija za lijekove MHRA trebala bi odobriti cjepivo 28. ili 29. prosinca. Još uvijek se čekaju završni podaci znanstvenika s Oxforda, koji bi trebali stići u ponedjeljak. 

Do sada je 140.000 Britanaca primilo Pfizerovo cjepivo

Do sada je više od 140.000 Britanaca primilo Pfizerovo cjepivo nakon što ga je MHRA odobrila ranije ovog mjeseca. No Pfizerovo cjepivo mora se čuvati na -70 Celzijevih stupnjeva, dok se Oxfordovo može čuvati na sobnoj temperaturi. 

Zalihe Pfizerovog cjepiva u Velikoj Britaniji bit će potrošene u siječnju

Bivši ministar zdravstva Jeremy Hunt rekao je danas kako će zalihe Pfizera biti potrošene u siječnju, a sljedeća pošiljka neće stići prije ožujka. Dodao je i kako je Oxfordovo cjepivo vrlo važno jer će omogućiti kontinuitet cijepljenja.

Kad bi se cijepljenje nastavilo sadašnjom brzinom, trebalo bi jedno desetljeće da se cijepi svih 30 milijuna građana koji spadaju u ranjive skupine. Osim toga, postoji bojazan da bi Engleska mogla ući u novi lockdown nakon što premijer Boris Johnson nije isključio nove drastične mjere. Posljednji podaci iz ministarstva zdravstva pokazuju da se u bolnici nalazi 18.469 pacijenata, što je najviši broj od sredine travnja.

Kad Oxfordovo cjepivo bude odobreno, trebao bi početi program masovnog cijepljenja 

Jednom kad Oxfordovo cjepivo, koje je proizvedeno u suradnji s AstraZenecom, bude odobreno, diljem zemlje krenut će masovna cijepljenja na nogometnim stadionima i trkalištima. Ako se to realizira, 20 milijuna građana koji spadaju u ranjive skupine moglo bi biti cijepljeno do ožujka. A to bi značilo da bi moglo doći do popuštanja nekih mjera.

Sto milijuna doza cjepiva zajedno s 40 milijuna Pfizerovog cjepiva bit će dovoljno da se cijepi cijela zemlja. Oba cjepiva je potrebno primiti u dvije doze. Za Pfizer je potreban razmak od tri tjedna između dvije doze, dok je za AstraZenecu potreban razmak od četiri tjedna.

MHRA Oxfordovo cjepivo ispituje dulje jer su bila različita klinička ispitivanja

MHRA-i je trebalo više vremena da odobri novo cjepivo jer su volonteri u kliničkom ispitivanju primali različite doze cjepiva. Naime, prvih 9000 ispitanika primilo je dvije pune doze cjepiva i ono je bilo učinkovito kod njih 62 posto. Drugih 3000 ispitanika primilo je prvo pola doze, a potom cijelu dozu, i kod njih je učinkovitost bila 90 posto. No u drugoj skupini nije bilo ispitanika koji su rizična skupina i starijih od 50 godina. 

MHRA je Pfizerovo cjepivo odobrila u roku od osam radnih dana, no cjepivo AstraZenece još čeka na odobrenje premda se ispituje već skoro mjesec dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.