Ovog tjedna mogla bi se sudariti dva satelita. Evo zašto to može biti problem

IRAS Ilustracija: NASA

VISOKO iznad naših glava, u Zemljinoj orbiti, juri na tisuće različitih objekata. Među njima se nalaze malene krhotine, ali i pokvareni sateliti koji više ne mogu komunicirati sa znanstvenicima na Zemlji i od njih primati naredbe.

Mada se, na svu sreću, vrlo rijetko sudaraju veći komadi svemirskog otpada, tako nešto moglo bi se dogoditi ovoga tjedna. Prema LeoLabsu, službi koja prati ostatke letjelica u orbiti, IRAS (svemirski teleskop lansiran 1983.) i GGSE-4 (znanstveni satelit lansiran 1967.) mogli bi se sudariti 29. siječnja. Naime, tog će dana na visini od 900 kilometara obje letjelice prolaziti jedna pored druge na svega 15 do 30 metara udaljenosti. Budući da više nisu u funkciji, stručnjaci na Zemlji ne mogu s njima komunicirati i izvesti manevre pomoću kojih bi se izbjegao sudar.

Prema proračunima LeoLabsa, postoji 1% vjerojatnosti da dođe do sudara, piše Science Alert.

Jure brzinom od 14,7 km/s

Ove letjelice nisu jednake težine i veličine. IRAS je poveći svemirski teleskop koji je pri lansiranju težio 1,083 kg, a GGSE-4 je mnogo manji i lakši - težak je samo 4,5 kilograma i povezan s većim satelitom.

Oboje jure vrlo brzo. Njihova relativna brzina iznosi 14,7 km/s. Ako se sudare, GGSE-4 će biti uništen i pretvorit će se u gomilu krhotina. IRAS će vjerojatno ostati u jednom komadu, ali mogli bi se od njega odvojiti neki manji dijelovi, što bi stvorilo dodatno smeće u našoj orbiti.

Kolika je opasnost?

Naravno, ovaj sudar, ako se dogodi, neće predstavljati nikakvu opasnost za nas ovdje na Zemlji. Sve krhotine koje ne ostanu u orbiti izgorjet će prilikom prolaska kroz atmosferu. No, ova kolizija mogla bi predstavljati problem za druge letjelice.

"Ako dođe do sudara, povećat će se količina svemirskog otpada koji predstavlja opasnost za funkcionalne satelite", rekla je svemirska arheologinja Alice Gorman sa Sveučilišta Flinders.

Naime, u našoj orbiti kruži oko 750.000 predmeta većih od jednog centimetra, odnosno više od 7000 tona otpada. Ako se poveća količina krhotina, moglo bi doći do lančanih reakcija koje bi proizvele toliko otpada da za 20 godina više ne bismo mogli letjeti u svemir.

LeoLabs će pratiti putanje spomenuta dva satelita te daljnji razvoj situacije možete pratiti na Twitteru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.