NAJGORI TJEDAN NA WALL STREETU OD 2008. Ovo su četiri razloga za to

Foto: Guliver image/Getty images

DOW Jones, najpoznatiji index američke burze dionica NYSE, ima najgori tjedan od velike financijske krize. Pao je 6,5% od početka tjedna, ne računajući danas, što je najstrmiji pad od listopada 2008.

>  SLOM AMERIČKE BURZE Najgori pad u jednom danu u povijesti

> Što se to jučer dogodilo s američkom burzom, prijeti li svijetu nova velika kriza?

Nakon što je izgubio 1175 bodova u ponedjeljak, što je povijesni rekord, Dow je pao još 1033 boda u četvrtak. Drugi američki burzovni indeks, S&P, pao je 6,6%, što je drugi najgori pad od 2008. Treći indeks, Nasdaq, također je izgubio čitav rast od početka godine, javlja CNN.

Kao što je poznato, krah njujorške burze uslijedio je nakon rekordnog rasta posljednjih par godina, u periodu kada nije bilo ozbiljnih padova. Takav rast je neuobičajen, a tržišni analitičari dugo su upozoravali da će morati doći do “korekcije”.

Dow u plusu 36 posto otkad je Trump došao na vlast

Ipak, treba uzeti u obzir da je Dow i dalje 36% u plusu otkad je Donald Trump došao na vlast prije nešto više od godinu dana.

“Navala na tržište bila je sjajna. Svi smo uživali”, rekao je Rich Guerrini, direktor mešetarske tvrtke PNC Investments. Ipak, žestina rasprodaje dionica ovog tjedna uhvatila je investitore nespremnima. “Posljednja stvar koju bi itko trebao raditi je pretjerano reagirati na tradicionalnu stabilnost”, upozorava Guerrini.

CNN je iznio četiri glavna razloga zašto se Dow strovalio ovog tjedna.

1. Zabrinutost zbog inflacije

Prvi je zabrinutost zbog inflacije. Dionice su se dosad tako snažno penjale zbog odličnog stanja američke ekonomije. Nezaposlenost je povijesno niska, na samo 4,1%, i više je novih radnih mjesta nego ljudi koji ih mogu popuniti. 

> Američka ekonomija razvaljuje, je li to Trumpova zasluga?


Tvrtke su počele povećavati plaće kako bi privukle radnike, a s vremenom će početi i povećavati cijene svojih proizvoda i usluga kako bi kompenzirale više troškove za plaće. Ipak, inflacija je ostala tvrdoglavo i pomalo tajanstveno niska. Američka Federalna rezerva bori se protiv inflacije niskim kamatnim stopama koje nije povećavala iz straha da će oslabiti gospodarski oporavak nakon financijske krize. Fed, kako skraćeno zovu središnju banku u Americi, planira polako povećavati kamatne stope ove godine - no ako dođe do rasta inflacije, mogla bi ubrzati rast kamatnih stopa više nego što je planirala.

2. Zabrinutost zbog povećanja kamatnih stopa

Drugi razlog je zabrinutost zbog navedenih kamatnih stopa. Naime, kad Fed povećava kamatne stope, tvrtke moraju plaćati više za svoje kredite, što im umanjuje profite. Građani isto tako moraju plaćati veće kamate na kredite i hipoteke. Dionice iz tog razloga redovito padaju kad kamate rastu.

3. Zabrinutost zbog tržišta obveznica

Treći je razlog zabrinutost zbog tržišta obveznica. Dionice su tako impresivno rasle jer su bile praktički jedina solidna investicija jer su prinosi na obveznice preniski. No poveća li se prinos na obveznice, zajedno s općim rastom kamata, to znači da će tradicionalno sigurnije obveznice opet postati privlačnija investicija od nestabilnih dionica.

A prinosi obveznica upravo su u četvrtak dosegli najviši nivo u zadnje četiri godine. Trumpova porezna reforma koja povećava deficit prisilila je ministarstvo financija da posudi još novca, što znači još više obveznica u opticaju i njihov pad cijene. Inflacija također znači i veći prinos na obveznice.

4. Prebrz rast burze

Posljednji razlog za zabrinutost je jednostavno prebrz rast burze, što često nije zdravo za tržište kapitala. Analitičari vjeruju da se korekcija cijena dionica od 5 ili čak 10% već trebala dogoditi i da je samo pitanje vremena. “Hlađenje” burzi dugoročno bi moglo biti dobro za njih - učinit će dionice povoljnijima i atraktivnijima za investitore, posebno ako tvrtke kojima dionice pripadaju dobro posluju.

No u međuvremenu, to znači kratkoročnu paniku i rasprodaju dionica, što može imati efekt “snježne kugle”.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.