Ovo jezero u Indiji je toliko prljavo da se ponekad zapjeni, a ponekad zapali

Screenshot: YouTube

JEZERO u Indiji je toliko onečišćeno otrovnim kemikalijama da svako malo priređuje rijetke i potpuno neprirodne fenomene kakvi su pjenjenje ili spontano samozapaljenje njegove površine, pišu australski News.

Jezero Bellandur od svojih 36 kilometara predstavlja najveću vodenu površinu u gradu Bangaloreu koji je postao indijsko tehnološko središte. Pjena se pojavljuje zbog velike količine amonijaka, fosfata i drugih kemikalija koje se bez adekvatne kontrole u jezero izlijevaju već desetljećima.

Uz industrijska onečišćenja u Bellandur se slijevaju i otpadne vode iz mnogih dijelova grada, zbog čega je on izrazito prljav. Za stanovnike su posebno neugodna kišna razdoblja, kada obilata pjena navire na ulice i uz nesnošljiv smrad izaziva poteškoće u prometu. O stanju iz "filmova strave i užasa" svjedoče i povremena samozapaljena površine zasićene masnoćama, naftom i deterdžentima.



"Svaki put kad padne kiša diže se pjena i navigacija područjem postane riskantna," rekao je Vishruth koji živi na tridesetak metara od jezera za NewIndianExpress. "Zbog pjene se smanjuje vidljivost i jako smrdi".

Prije samo tjedan dana, pjena se podigla do visine jednog metra. "Ona je prekrila automobile i bicikle koji su prolazili," rekao je Vishruth.

Stručnjak Indijskog instituta za znanosti bio-inženjeringa Durga Madhab Mahapatra je ranije ove godine upozorio da jezero kontaminira zrak i izaziva osjećaj upale u očima stanovništva, dok udruge pozivaju na spas jezera.



"Mi moramo izmijeniti kurs, ali to je kao da pokušate okrenuti Titanik," rekao je aktivist Nagesh Aras za LA Times. "Ispred nas je santa leda, ali je kapetan još nije ugledao. I to je tragedija s vatrama. Mi pokušavamo objasniti da su one tek vrh ledene sante."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.