U Dubrovniku grobno mjesto košta 80.000 eura. HDZ ovo groblje gradi 20 godina

Foto: Grad Dubrovnik

HDZ već dvadesetak godina nije u stanju izgraditi groblje na samom jugu Hrvatske. Radi se o projektu multikonfesionalnog groblja Dubac, koje bi trebalo biti izgrađeno na području Župe dubrovačke.

I priča o Dupcu je priča o Hrvatskoj u malom

U istoj općini nalazi se i razrušeni hotelski kompleks u Kuparima, koji je postao svjetski hit zahvaljujući youtuberu Mr. Beastu.

>> Hrvatsko ruglo postalo je svjetski hit. Ovo je tipična priča o pljački i korupciji

Pisali smo da je priča o Kuparima zapravo priča o Hrvatskoj u malom, koja pokazuje kako uništavamo ono najbolje što imamo. Sličan poučak vrijedi i za Dubac, projekt koji filigranski precizno ocrtava grozomornu hrvatsku birokraciju, pogrešne procjene i HDZ-ovu vlast, koja u ovoj općini stoluje još od njenog osnivanja sredinom 1990-ih godina.

Projekt izgradnje groblja na Dupcu usporile su i neke nepredviđene okolnosti, od covida do nereda u građevinskom sektoru i nezgodnog terena na kojem se radi. Međutim, nijedna okolnost projekt od vitalne važnosti ne smije produljiti na 20 godina, kao što je slučaj s ovim projektom vrijednim više od 28 milijuna eura.

Grobno mjesto u Dubrovniku prodaje se i po 80 tisuća eura

Kažemo "projekt od vitalne važnosti" zato što je pitanje pokapanja pokojnika jedan od osnovnih problema u Dubrovniku. Na dubrovačkim grobljima Boninovo, Sveti Mihajlo i Danče sve grobnice imaju vlasnika.

Kad se slobodno grobno mjesto i pojavi, cijene su iznimno visoke. Pronašli smo oglas jedne agencije za nekretnine iz 2019., koji je sad neaktivan, o prodaji grobnog mjesta na groblju Boninovo, čija je cijena bila oko 30 tisuća eura. Koliko su cijene porasle pokazuje oglas od ove godine - grobno mjesto na Boninovu prodaje se za čak 80 tisuća eura.

Stoga ne čudi što je većina grobnih mjesta na Dupcu unaprijed zakupljena (bit će ih ukupno oko 1700, s mogućnošću proširenja na 3500, a trenutna cijena najskupljeg grobnog mjesta je 10.424 eura bez PDV-a), a tim se novcem i financirao dio projekta, o čemu ćemo još govoriti.

Bivši gradonačelnik Bogdanović: Nakon rata razvijao se polulegalni biznis na seoskim grobljima

Unatoč takvoj situaciji, projekt groblja na Dupcu nikako da se realizira. Prostorni plan uređenja Grada Dubrovnika iz listopada 2005. godine navodi da se lokacija novog groblja planira na području općine Župa dubrovačka. Vido Bogdanović, HSS-ov gradonačelnik Dubrovnika od 1997.-2001., za Index kaže da problem nedostatka ukopnih mjesta u Dubrovniku traje već pedesetak godina.

"U bivšoj Općini Dubrovnik, prije 1990., groblje je planski nošeno na Dupcu, na mjestu nekadašnjeg odlagališta komunalnog otpada koje su Župljani protestima i blokadom magistrale uspjeli ukloniti pa je preseljeno na Grabovicu. Projektnu dokumentaciju za groblje na Dupcu radio je nekakav arhitektonski biro iz Trebinja.

Nakon rata problem nedostatka ukopnih mjesta, pogotovo nekatoličkih vjeroispovijesti, intenzivirao se. Muslimani i pravoslavci ukopavaju se na groblja u susjednim državama. Razvija se polulegalni biznis s izgradnjom dodatnih grobnica na seoskim grobljima u okolici Dubrovnika, biznis u koji su uključene brojne bratovštine i crkvene zajednice.

Groblja se uglavnom šire bez planskih podloga i grobovima se trguje na crno. Bila je pokrenuta inicijativa za proširenje groblja na Mihajlu od nove gradske elite, koja je tu namjeravala riješiti pitanje ukopnih mjesta za svoje obitelji", kaže Bogdanović.

Zašto uopće groblje na Dupcu?

Dodaje kako se u vrijeme izrade prvog prostornog plana u Dubrovniku koncem 1990-ih pozorno tražilo lokaciju za novo groblje. Napravljena je sveobuhvatna studija za optimalnu lokaciju, u kojoj su, dodaje, analizirana sva groblja u gradu i prigradu te dvije potencijalne nove lokacije, jedna na Pobrežju i druga na Nuncijati.

"Razmatrana je i mogućnost proširenja Boninova na susjedna zemljišta. Konačni zaključak i prijedlog izrađivača studije, odnosno Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bio je da je Nuncijata, mikrolokacija Lokvice, optimalna lokacija za formiranje novog dubrovačkog višekonfesionalnog groblja te je ta lokacija postala sastavni dio novoizrađenog prijedloga prostornoplanske dokumentacije Grada Dubrovnika.

Novi prostorni plan nije donesen 2001. godine zbog političkih igara te se pristupilo prepravljanju već završenog prostornoplanskog prijedloga, u kojem je groblje na lokaciji Nuncijata izbačeno iz plana. Jedno od objašnjenja bilo je da nije zgodno da posjetitelje Dubrovnika koji stižu u Dubrovnik sa zapada preko mosta Dubrovnik kao prva vizura dočeka groblje na Nuncijati?!

Nakon četiri godine žvakanja prijedloga plana isti je donesen 2005. bez da je na teritoriju Grada Dubrovnika predviđena lokacija za novo gradsko groblje. Umjesto toga oživljena je stara ideja izgradnje groblja na Dupcu, koji je sad bio na teritoriju Župe dubrovačke", dodaje Bogdanović.

Projekt je službeno počeo 2006.

Sve skupa je službeno počelo 2006. godine potpisivanjem Sporazuma o izgradnji groblja Dubac. Ugovor o financiranju izgradnje groblja Dubac potpisan je 2007. Ugovoreno je da će postotak financiranja od Grada Dubrovnika iznositi 80 posto, a Općine Župa dubrovačka 20 posto (kasnije je omjer preinačen u 76:24 posto).

Tvrtka Groblje Dubac osnovana je 2008. godine s ciljem realizacije projekta. Društvo Alfaplan Dubrovnik izradilo je urbanističko-idejno rješenje groblja Dubac, a Općina Župa dubrovačka Detaljni plan uređenja, na temelju kojeg je u prosincu 2011. izrađen idejni projekt groblja.

Sve se to radilo godinama, a pet godina nakon osnivanja tvrtke došlo je i do raspisivanja natječaja za izradu glavnog projekta prve faze. Iako se u projekt službeno ušlo 2007. godine, trebalo je proći osam godina da se shvati kako stvari neće ići prema planu.

Zato se 2015. krenulo u izmjene Detaljnog plana uređenja. Vidjelo se da se ne mogu ishoditi akti za gradnju unutar obuhvata prije izgradnje pristupne ceste groblju, za koju su se vodili višegodišnji pregovori oko otkupa zemljišta. Naime, vlasnici nisu željeli prodati parcele po ponuđenim cijenama.

Neki su optuživani da sprječavaju dostojanstvenu smrt u Dubrovniku

Tada se najviše spominjalo ime Salahudina Muslića, koji je, kako je poručivala tadašnja službena politika na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem, bio glavni odgovorni za zastoj projekta. Muslića sada, deset godina poslije, spominjemo zato što je njegov opunomoćenik bio Pero Vićan, višestruki USKOK-ov optuženik obilježen nizom privatizacijskih afera.

"Pero Vićan i Salahudin Muslić sprječavaju dostojanstvenu smrt u Gradu Dubrovniku", izjavio je Vlahušić na sjednici Gradskog vijeća, koji je s Vićanom bio pravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana kušnje u aferi Šipan.

Problem s imovinsko-pravnim odnosima doveo je do toga da se na prvu lopatu čekalo 10 godina, dok se na realizaciju cijelog projekta čeka i dalje. Trenutno je aktualna priča da je sve spremno za prve ukope na groblju.

Došlo i do političkog sukoba

O prvim ukopima čitamo još od 2019. godine. Na stranicama Grada Dubrovnika pronašli smo izvještaj o tome kako su gradilište obišli gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i župski načelnik Silvio Nardelli, a u tom tekstu navodi se da bi prvi ukopi mogli biti već krajem 2021. godine.

Što se tiče političkog dijela priče, oko ovog projekta dva HDZ-ovca - Franković i Nardelli - zajednički već godinama istupaju, no nije uvijek bilo tako. Nedugo nakon što je postao gradonačelnik, Franković je 2017. godine u jednom trenutku zaustavio dotok novca za projekt (14 milijuna kuna planiranih u tadašnjem proračunu).

"Odnos Općine Župe dubrovačke prema Gradu mora se promijeniti, a gospoda iz Župe moraju se prestati ovako ponašati. Dok ne budemo imali transparentnu situaciju na groblju, iz Grada se neće platiti ni lipe", rekao je tada Franković, ali na kraju je cijela priča završila pomirbom.

Sve košta više od 28 milijuna eura

Gotova je prva etapa radova, koja je podrazumijevala izgradnju ceste i parkinga. Druga etapa projekta obuhvaća izgradnju ukopnih mjesta i objekata, poput kapelice i trga na groblju.

Obratili smo se Gradu Dubrovniku, Općini Župa dubrovačka i Groblju Dubac. Zanimala su nas tehnička pitanja o realizaciji projekta i financijska konstrukcija. Dobili smo opširan odgovor direktora Lonze, koji nismo u mogućnosti prenijeti u cijelosti.

Što se tiče financijske konstrukcije, recimo da je do sada u izgradnju uloženo 10.4 milijuna eura s PDV-om, dok su u otkup zemljišta uložena 3 milijuna eura. Druga etapa izvodit će se u dvije faze. Prva faza, odnosno izgradnja grobnih mjesta, podrazumijeva troškove od 10.85 milijuna eura. 

Taj dio većim dijelom financiraju građani, koji su ukupno uplatili nešto više od 11 milijuna eura (90 posto iznosa za grobnice uplatili su unaprijed), od čega treba izuzeti iznos PDV-a, koji je uplaćen u državni proračun. Stoga je u tom dijelu došlo do kapitalne pomoći Grada i Općine od skoro dva milijuna eura te je podignut kredit od 564 tisuće eura.

Izgradnja druge faze navedene druge etape još nije ugovorena, no izabran je najpovoljniji ponuđač te će radovi iznositi 3.9 milijuna eura (ti radovi bi trebali biti gotovi 2026. godine). Ukupno smo došli do iznosa od 28.1 milijun eura, koliko će koštati izgradnja groblja. 

Kasnit će izgradnja grobnica

Što se tiče Lonzinog odgovora, izdvojimo još kako je poručio da su na katoličkom dijelu groblja prodali sve grobnice te se prošle godine pristupilo izradi glavnog i izvedbenog projekta s troškovnicima za nova dva grobna polja s ukupno 65 grobnih mjesta. Početak radova očekuje se nakon što završe radovi koji su u tijeku.

No oni će ipak kasniti. Lonza podsjeća da je s tvrtkom Trag zaključen sporazum o izgradnji grobnica, što je trebalo završiti do lipnja 2024. godine.

"Nažalost, najviše zbog situacije na tržištu rada u građevinskom sektoru, utvrđena dinamika radova je narušena te se u ovom trenutku završetak radova ne očekuje prije kraja 2024. godine.

Međutim, suočeni s navedenim problemom, koncem 2023. godine smo izgradili i potpuno opremili 9 grobnica s ukupno 80 ukopnih mjesta koja se već mogu koristiti za privremene ukope članova obitelji svih korisnika koji su dobili privremeno rješenje na groblju Dubac, ali im grobnica još nije gotova", poručio je Lonza.

Bogdanović: Dobit ćemo basnoslovno skupo groblje

Bogdanović zaključuje da više od 20 godina traje izgradnja groblja uz brojne probleme s kompliciranim vlasničkim odnosima, sumnjivim kupoprodajama zemljišta, zahtjevnim terenom, teškim pristupom, izloženosti vremenu itd.

"Na koncu svega izgleda da se Dubrovnik srami svojih umrlih koje izvozi u susjedstvo. Grad Dubrovnik investira u groblje na teritoriju susjedne općine koje će po zakonu postati vlasništvo te općine. Da su Grad Dubrovnik i Općina Župa prepustile gradnju groblja nekoj od bratovština i vještom crkvenom redu, groblje bi bilo završeno prije petnaestak godina.

Dobit ćemo basnoslovno skupo groblje, nepraktično, teško pristupno, izloženo vjetrovima, kiši i suncu na golom kamenu, koje će teško biti hortikulturno urediti i održavati. Politikantstvo suprotno mišljenju struke odlučilo je o groblju na potpuno pogrešnoj lokaciji, mnogostruko skupljem od mogućeg na Nuncijati i s kašnjenjem od barem petnaest godina", zaključio je za Index Vido Bogdanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.