Kako se abortus u Hrvatskoj vršio dok je bio zabranjen: Udaranje, vrela voda, igle za pletenje...

Foto: Screenshot knjiga Narodna medicina
 
SVE su glasnije najave vjerskih radikala da je njihov tzv. Hod za život koji su u subotu održali u centru Zagreba samo uvod u zahtjev za potpunom zabranom pobačaja. Kako bismo dobili sliku što bi to moglo značiti za žene, dovoljno je zaviriti u znanstvenu literaturu koja prikazuje razvoj medicine u Hrvatskoj.
 
Okretanje ključa kao kontracepcija
 
U knjizi Narodna medicina Aide Brenko, Željka Dugca i Mirjane Radić iz 2001. godine opisani su "magijski" načini sprječavanja trudnoće koji su se nekad primjenjivali.
 
Na primjer, mladenka je na dan vjenčanja nosila ključ na pojasu ispod pregače, a vjerovalo se da par neće imati djece toliko godina koliko je puta mladenka okrenula ključem. Kada okretanje ključa ne bi dalo rezultata, ostao je abortus, a za njegovo su izvođenje bile predviđene i smrtne kazne. 
 
Liječnička literatura, piše u Narodnoj medicini, obiluje opisima najrazličitijih postupaka za prekid neželjene trudnoće, a neke nisu bile pogubne samo za plod, nego i za ženu. 
 
Pobacivalo se valjkom za tijesto, fosfornim glavicama šibica, šiljatim predmetima
 
"Najčešći načini izazivanja pobačaja bile su kupke u vrućoj vodi, udaranje po trbuhu, masiranje trbuha valjkom za tijesto, skakanje s povišenih mjesta ili gutanje veće količine fosfornih glavica šibica", otkriva Narodna medicina.
 
S vremenom su se počela razvijati "sofisticiranija" sredstva.
 
"Pobačaji su se obavljali i mehaničkim sredstvima, što su ponekad provocirale same žene koje su se željele riješiti ploda ili su im pritom pomagale druge iskusne osobe. Za to su služili šiljati predmeti poput vretena, guščjeg pera, igle za pletenje, čačkalice ili ženskog metalnog katetera", piše u Povijesnom razvoju medicine u hrvatskim zemljama Vladimira Bazale iz 1943. godine.
 
Improvizirani pobačaj kao tradicija
 
Stravične metode kojima su žene vršile abortuse pokazuju da pobačaj nije nekakav pomodni trend koji traje posljednjih nekoliko desetaka godina, nego da je tu mnogo duže te da žene, unatoč svim zabranama, ni tada, u mnogo težim uvjetima nisu odustajale od abortusa. Štoviše, literatura svjedoči o tome da se improvizirani pobačaj ponegdje pretvorio i u svojevrsnu tradiciju.
 
"Virtuozitet kojim se provodi ovakva operacija, na primjer u Slavoniji premašuje svako očekivanje. Tamo je to prešlo u običaj, da mlada u miraz dobije kovni ili stakleni kateter i bude od iskusnih snaša upućena u tehniku provociranja aborta, te to povađa više puta u životu i to s uspjehom", piše u Narodnoj medicini.
 
Sve manje pobačaja, sve veća želja za vraćanjem u prošlost
 
U toj se knjizi navodi i konkretan primjer iz jednog sela blizu Osijeka iz kojeg su redovito svake godine mnoge žene stizale u bolnicu sa sepsom zbog nestručno izvedenih pobačaja. "Tada su se žene složile, dale su si od jedne iskusne žene demonstrirati kako se provocira pobačaj s metalnim ženskim kateterom, sakupile su između sebe potreban novac i nabavile ga u apoteci. Odonda taj kateter putuje od žene do žene u selu, već prema tome koja ga ustreba", opisuje se kako su se snalazile djevojke i žene, u tradicionalnoj Hrvatskoj početkom prošlog stoljeća.
 
U Hrvatskoj se inače, pokazuje statistika, iz godine u godinu smanjuje broj pobačaja. No čini se da nas unatoč tome neki žele vratiti u vrijeme kada su žene, umjesto na za to opremljenim mjestima, morale pobacivati u svoja četiri zida improviziranim sredstvima i metodama od kojih su neke uistinu jezive, ali pokazuju čime se sve igraju oni koji više ni ne skrivaju da žele uskratiti pravo na pobačaj ili ga drastično ograničiti.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.