Otok Unije se želi pripojiti Istri. Oglasili se istarski župan i IDS

ISTARSKI župan Boris Miletić izjavio je kako je najava mjesnog odbora Unija, najudaljenijeg otoka Primorsko-goranske županije, o raspisivanju referenduma za odvajanje od te županije i pripajanje Istri - tek početak duge procedure o čemu konačnu odluku donosi sabor. 

"Smatram da treba poštivati volju građana, pa tako i otoka Unija, koji su izrazili želju za pripajanjem istarskoj županiji. Sjetimo se i da Istru i otoke veže i zajednička povijest", izjavio je za Hinu župan Miletić.

Po njegovim riječima, to je tek početak dugotrajne procedure, a konačnu odluku donosi Hrvatski sabor. Također drži da svoje mišljenje treba dati i Općina Medulin.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u priopćenju je poručio kako stanovnici Unija imaju IDS-ovu podršku da budu dio Istarske županije ako tako žele.

"Unije su istarski otok i ne smiju biti zaboravljene. Ako većina odluči da žele biti dio Istarske županije, mi ćemo im poželjeti dobrodošlicu. Naša regija je najrazvijenija u Hrvatskoj, otvorena i uključiva i zato su dobrodošli", istaknuo je Paus.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je u ponedjeljak da je najava otoka Unija, koji je mjesni odbor Grada Malog Lošinja, o raspisivanju referenduma za odvajanje od te županije i pripajanje Istarskoj - legitimna, ali o učincima te odluke trebaju dobro promisliti. 

To je legitimna inicijativa koja ima svoju proceduru. Mišljenja Gradskog vijeća Malog Lošinja  i Županijske skupštine nisu obvezujuća prema resornom ministarstvu, nego je konačna odluka Hrvatskog sabora, koji je mjerodavan za promjene granica županija, što je dugotrajan postupak, rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.