Otkriveni detalji kineske zavjere. Pokušali su utjecati na izbore za Kongres

Foto: EPA

O ZAVJERI petero ljudi koji su u ime kineske tajne policije uhodili i maltretirali američkog vojnog veterana koji se kandidirao za Kongres te špijunirali umjetnika piše BBC, prenoseći informacije iz tajnog dosjea u kojemu stoji kako je ovo prvi put da se na saveznu izbornu kampanju u Sjedinjenim Američkim Državama ovako utjecalo. The Guardian piše kako, iako ime nije navedeno, slučaj odgovora onome Xionga Yana.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako su počinitelji to učinili "nečuveno i opasno." Uhićena su trojica optuženih, dok su dvojica na slobodi. Sudski spisi, piše britanski medij, navode da su optuženi za "transnacionalnu represiju" usmjerenu na američke stanovnike čije političke stavove i postupke "nije favorizirala vlada Narodne Republike Kine."

Urotnici su navodno pokušali "ometati savezne izbore" organizirajući kampanju za potkopavanje kandidature vojnog veterana u Kongresu SAD-a koji je nekoć bio vođa prodemokratskih demonstracija u Pekingu 1989. godine.

Danas vojni veteran nekad je bio vođa prodemokratskih demonstracija na Trgu Tiananmen

Prema jučer otkrivenim detaljima optužbe, Lin je angažirao privatnog istražitelja u New Yorku kako bi poremetio kongresnu kampanju maltretirane osobe iz Brooklyna, što je uključivalo i fizički napad na njega. Taj je vojni veteran bio studentski vođa prodemokratskih demonstracija na Trgu Tiananmen 1989.

Pobjegao je u SAD-a, postao državljanin i služio u američkoj vojsci. Prošle je godine najavio kandidaturu za mjesto u američkom Kongresu na Long Islandu, na općim izborima koji bi se trebali održati u studenome ove godine.

U drugoj zavjeri planirali uništiti rad kineskog umjetnika koji živi u Los Angelesu

U drugoj su zavjeri pak planirali uništiti rad kineskog umjetnika koji živi u Los Angelesu i koji je bio kritičan prema svojoj matičnoj vladi. Navodno su podmetnuli špijunsku opremu na umjetnikovo radno mjesto i automobil. Fan Frank Liu, Matthew Ziburis i Shjun Wang ranije ovoga tjedna uhićeni su u istočnom dijelu New Yorka. Preostala dvojica, Qiang Jason Sun i Qiming Lin, nalaze se na slobodi.

Nadalje, prema BBC-u, američki odvjetnik za istočni okrug New Yorka Breon Peace rekao je da su zavjere uključivale kampanje za "ušutkivanje, uznemiravanje, diskreditaciju i špijuniranje" američkih stanovnika zbog "jednostavnog korištenja slobode govora."

"Sjedinjene Države neće tolerirati očito nezakonite radnje kojima se ciljaju stanovnici SAD-a na oni tlu SAD-a i potkopavaju naše dragocjene američke vrijednosti i prava", dodao je. Pomoćnik glavnog državnog odvjetnika Matthew Olsen izjavio je kako slučaj predstavlja urotu kojom se željela uništiti kongresna kandidatura američkog državljanina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.