HGK

Otkrivamo: Ovaj luksuzni BMW vozi Burilović. Nabavila ga HGK, vrijedi oko milijun kn

Foto: Index

PREDSJEDNIK Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koristi automobil BMW serije 5 s 340 konjskih snaga koji s dodatnom opremom vrijedi gotovo milijun kuna, doznaju Index istrage. Kako smo provjerili, automobil je nabavila Hrvatska gospodarska komora i to putem leasinga.

Burilović, prema informacijama koje posjedujemo, koristi automobil BMW 540i xDrive koji ima 340 konjskih snaga te automatski mjenjač s osam brzina. Osnovna cijena iznosi malo više od 492 tisuće kuna s PDV-om, na to se još obračunava porez, a tu je i bogata dodatna oprema na koju je, kako tvrdi naš izvor, potrošeno oko 350 tisuća kuna.

Automobil je iz 2018. godine, a iz HGK za sada ne žele odgovarati na upite Indexa o detaljima nabavke ovog automobila čija je osnovna vrijednost bez dodatne opreme veća od pola milijuna kuna. Predsjednik Komore je, prema dokumentu koji posjeduju Index Istrage, od dodatne opreme tražio i dobio ekskluzivnu kožu za unutrašnjost koja stoji oko 25 tisuća kuna, M Sportski paket od četrdesetak tisuća kuna, aktivno prozračivanje sjedala, posebna komforna sjedala, grijanje upravljača, komforan ulazak u vozilo i drugu opremu. 

Da ne bi bilo zabune, automobil je nabavljen za predsjednika, u što smo se i sami uvjerili kada smo ga jutros fotografirali u njemu.

Upit oko automobila smo HGK poslali u 9:15 ujutro. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

No krenimo redom.   

Prisilna članarina

Hrvatska gospodarska komora financira se prisilnom naplatom članarina jer svaka tvrtka koja je u sudskom registru automatski postaje članica Komore. Najniža mjesečna članarina iznosi 42 kune. Kako je spomenuo sam Burilović, u 2019. godini 68.9 posto je bilo prihoda od članarina, a 31.1 posto od prihoda HGK. Za 2019. godinu tako je uprihodovan 161 milijun kuna od članarina. Komora ima 394 zaposlena, a njihove plaće financiraju se iz članarina, prihoda od javnih ovlasti, iz EU projekata, od prihoda od arbitraže te iz ostalih izvora financiranja HGK poput Znakova kvalitete, sajmova i konferencija. Iz ovog jasno proizlazi da HGK bez članarina ne može funkcionirati. 

Nedavno je saborsku inicijativu da se ukinu obavezne članarine za HGK potkopao saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak, no kritike na račun funkcioniranja ove ustanove i dalje traju, posebno nakon niza afera njihova čelnika Luke Burilovića.

Index istrage otkrile su prvo kako je osnovna plaća Burilovića u HGK oko 23 tisuće kuna, što se do tada nije znalo. Zatim smo otkrili da su njegova ukupna mjesečna primanja oko 60 tisuća kuna, a velika većina tih primanja dolazi iz naknada za sjedenje u nadzornim odborima u koje ga je postavila aktualna HDZ-ova vlada. Otkrili smo kako je HGK za jednu večeru u Berlinu platila 100.000 kuna, i to najelitnijem hotelu.

Lagao za cjepivo

Analizirali smo Burilovićevu imovinu te otkrili da je nedavno kupio stan u elitnoj zgradi u Zagrebu gdje je jedan od stanova kupio i uskočki optuženik Dragan Kovačević. Provjeravali smo Burilovićevu izjavu kako ima primanja i od "privatnog biznisa", da bismo otkrili kako je riječ o iznajmljivanju jednog poslovnog prostora u Đakovu, što je i sam priznao u jednom od kasnijih intervjua.  

Imali smo informaciju da se Burilović cijepio preko reda, a kada smo tu informaciju htjeli i provjeriti, Služba za odnose s javnošću HGK dala nam je lažan odgovor kako to nije istina. Burilović je na kraju ipak. pred kamerama N1 televizije, priznao kako se cijepio.

Na kraju dolazimo i do službenog automobila predsjednika HGK vrijednog gotovo milijun kuna.

"Tko je donio odluku o nabavci ovog skupocjenog automobila te posebno o nabavci dodatne opreme u visini od 350 tisuća kuna? Je li riječ o odluci predsjednika HGK ili je odluku o nabavci automobila i dodatne opreme donijelo neko tijelo unutar HGK?" glasilo je naše pitanje, no do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Originalno objavljeno na Index istrage

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz parazitsku HGK i njenog šefa instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: HGK

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.