OTKRIVAMO Bandić vrtićima srezao budžet za hranu: Kuharice za 9 kuna djeci moraju napraviti 4 obroka

Foto: Index, FAH

GRAD Zagreb ove je godine vrtićima smanjio budžet za prehranu, o čemu javnost nije obaviještena, kao ni roditelji čija djeca pohađaju gradske vrtiće. U 2015. godini po djetetu se dnevno za prehranu izdvajalo najviše 13 kuna, dok prema informacijama s kojima Index raspolaže, sada po djetetu maksimalno mogu potrošiti 9 kuna dnevno na prehranu.


Treba pritom istaknuti kako djeca tijekom cjelodnevnog boravka u vrtiću dobiju četiri obroka. Doručak, voće za užinu, ručak te poslijepodnevnu užinu. Budući da dnevno po djetetu smiju potrošiti 9 kuna to znači da kuharice moraju osmisliti obrok po cijeni od 2,25 kuna.

Ova je informacija Indexu potvrđena iz četiri izvora (koja su zbog straha od gubitka posla ostala anonimna), dok s druge strane u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport to opovrgavaju.

"Grad Zagreb ne štedi na prehrani vrtićke djece. Dapače, ponosimo se dugogodišnjom pravilnom prehranom u dječjim vrtićima Grada Zagreba. Isto tako, već dugi niz godina kroz objedinjenu nabavu za gradske Ustanove, pa tako i za dječje vrtiće, gradska uprava racionalno i odgovorno troši proračunski novac u čemu i uspijevamo.

Grad Zagreb je implementirao socijalni model participacije roditelja u cijeni dječjih vrtića koji se primjenjuje i u 2016. godini te će se primjenjivati i ubuduće, što znači da se ne
razmišlja o povećanju cijene vrtića", stoji u prvom odgovoru kojeg smo zaprimili od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, na čelu kojeg je pročelnik Ivica Lovrić.



Iako nam Lovrić nije odgovorio na konkretno pitanje je li smanjen budžet za prehranu u 2016. godini, ponovili smo upit s molbom da nam odgovori je li istina da je smanjen budžet za prehranu na 9 kuna, pa nam je odgovorio kako "nije istina" te da se na prehranu "troši kao i u 2015. godini, od 11 do 13 kuna po djetetu".

Grad opovrgava štednju

S druge strane naša četiri dobro upućena izvora kazala su nam da je ove godine smanjen budžet za prehranu, ali da su sve naputke o tome primili usmeno te da takva odluka nigdje nije vidljiva napismeno.

"Javnom nabavom za 2016. smanjen je budžet za prehranu, odnosno s dosadašnjih 13 kuna dnevno za djetetovu prehranu smanjen je na devet kuna. Nitko se od nas koji radimo u vrtićima ne usudi to javno reći pod svojim imenom i prezimenom jer znamo kakve bi sankcije snosili, a moguće je da bi ostali i bez posla. Tako da su takve informacije tajne", rekao nam je jedan izvor.

Ostali su to potvrdili, ističući kako im je takva informacija u vrtiće stigla usmenim putem.

"Ovo smanjenje budžeta ukratko znači da vrtići po novom trebaju kuhati iste količine hrane za dosta manje novaca. Ne moramo podcrtavati da je kvaliteta takve prehrane postala upitna. Iako se kuharice itekako trude i djeca dobivaju dovoljne količine hrane, kuharice su jednostavno postale mađioničari. One s tako malo sredstava djeci nastoje pripremiti što bolje obroke. Djeca redovito dobivaju i voće i mliječni obrok, a često im kuharice ispeku i kolače i štrudle tako da stvarno nastoje djeci dati najbolje što mogu. No, budžet je izuzetno mali pa se postavlja pitanje kakve su namirnice koje se dobivaju putem javne nabave", rekao nam je jedan od izvora.

Pregledom Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Zagreba za 2016. godinu uvjerili smo se u navode naših izvora, a to je da se takva odluka nigdje ne spominje u pisanoj formi.



U Programu javnih potreba za 2016. izostavljen budžet za prehranu

Zanimljivo je da se budžet za prehranu u Programu javnih potreba za 2016. nigdje ne spominje, niti se igdje navodi koliko se dnevno izdvaja za prehranu po djetetu.

Istovremeno, u Programu javnih potreba za 2015. godinu pod Materijalne i financijske rashode (u što se uključuju rashodi za zaposlene, režije vrtića, ostali rashodi) uvršten je i stavak "Sredstva za nabavu živežnih namirnica za prehranu djece".

U njemu stoji da su planirana sredstva u iznosu 58.955.000 kuna koja se osiguravaju u skladu s propisanim normativima u iznosu do najviše 13 kuna dnevno po nazočnom djetetu po redovitom programu.

S druge strane, ta je stavka izostavljena iz Programa javnih potreba za 2016. godinu. Umjesto točno određenog iznosa koji se planira za prehranu djece samo stoji:

"Prehrana djece izvršava se dijelom direktnim podmirenjem obveza prema dobavljačima, po provedenim objedinjenim postupcima javne nabave i potom sklopljenim ugovorima, te preostali dio kao mjesečne akontacije ustanovama sukladno propisanim normativima i planiranom nazočnom broju djece, a najviše do 75 posto ukupno upisane djece u redovitom programu.


Ustanove su dužne u rokovima koje odredi Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport dostavljati:- podatke o planiranom broju nazočne djece za mjesece u kojima se očekuje smanjena nazočnost djece zbog školskih praznika, godišnjih odmora roditelja i blagdana, - mjesečna izvješća o ostvarenoj nazočnosti djece i o plaćenim računima iz sredstava akontacije, na temelju kojih će se obračunavati troškovi prehrane za prethodni mjesec."

Za kraj napomenimo i kako nas je Ivica Lovrić upozorio da radi našeg teksta od 8. travnja "Očajne odgajateljice: Na 30 mališana jedna teta, vrtići prastari, a Bandić gradi fontane za 30 milijuna kuna", priprema demantij, iako su u tekstu izneseni istiniti podaci o stanju u zagrebačkim vrtićima, o čemu su po objavi teksta svjedočili i brojni čitatelji koji su nam slali svoja iskustva, što kao djelatnici vrtića, a što kao roditelji.

>> Ukoliko i dalje imate fotografije oronulih vrtića ili druge pritužbe vezane uz gradske vrtiće, šaljite nam ih na desk@index.hr





 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.