Otišli su da se nikad ne vrate: Ovo je najgora hrvatska Vlada!



IAKO su neki sumnjali, ipak je danas, napokon, održana posljednja sjednica Vlade Jadranke Kosor.

"Nova Vlada dobit će izvješće od 1270 strana u kojem su svi uspjesi naše Vlade", najavila je Kosor što ostavlja novom premijeru Zoranu Milanoviću. Ne znamo što točno piše u toj knjizi, no ovako smo mi vidjeli rad njene Vlade.

PETAR ČOBANKOVIĆ - potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja:  "Čobi, to su tvoji!", uvijek bi mu tako "važno" rekli u Vladi kada su se spremali prosvjedi seljaka, najavljivale blokade na cestama ili kada je na tapetu bio dolazak traktora u Zagreb. Čobanković je bio vječni član pregovaračkog tima s uvijek istom taktikom - "Obećanje, ludom ćebovanje".

Kada bi nakon par mjeseci seljaci shvatili da ih je izigrao u pregovorima na njih bi slao policiju. Godinama je slijegao ramenima na činjenicu da je Ivica Todorić dugo godina imao najviše koristi od državnih subvencija za poljoprivredu, a da je u isto vrijeme bio i jedan od glavnih uvoznika hrane.



"Ha, ha, ha. Pa što mene pitate gdje je žito. Odakle ja to znam", rekao nam je prije gotovo dvije godine kada smo ga upitali gdje je nestalo žito iz Đakovštine. No, ipak ostat će nam urezane dvije slike u pamćenu kada je riječ o Čobankoviću. Prva je onomad kada je jedva izvukao živu glavu s raftinga, a druga slika pripada "aferi meso".


"Moja prehrana sastoji se od hrenovki, i od parizera i od mesnog nareska i pašteta. To je negdje oko 70 do 80 posto moje prehrane. I za sada ne osjećam nikakve probleme", rekao je Čobi koji je jedva prošao na sistematskom zdravstvenom pregledu Vlade.



GORDAN JANDROKOVIĆ - ministar vanjskih poslova i europskih integracija - Krenuo je s onom legendarnom "Which two chapter", a završio s partijskim "Which two squares", s obzirom da nije bio u stanju ispuniti stranački zadatak HDZ-a te posljednjeg dana kampanje organizirati završni skup u Zagrebu na nekom reprezentativnijem mjestu nego što je bio mračni Bundek.

Osebujnog ministra pamtit ćemo po nestašlucima, kao što je bio onaj kada mu je premijerka i šefica Kosor zabranila da piše pisma kao ministar, a da ih prije njega netko od starijih u Vladi to pogleda. Sjetimo se kako je Jandroković dobio "packu" upravo zbog Thompsona kada je pisao Švicarcima. Uglavnom ministar zadužen za integracije i europske procese najmanje je o tome i govorio. Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak sasvim je nestao u Jandrokovićevoj samopromociji pa smo bili svjedoci da hrvatska javnost nije bila upoznata što to zapravo potpisujemo s Europskom unijom.


Iz njegova kabineta izašla je i ona legendarna da se još čeka prijevod ugovora s EU, pa da se narod strpi još koji dan.   



DARKO MILINOVIĆ - potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi - Nismo sigurni koja nam prije slika pada na pamet kada kažemo Milinović. Je li to možda ona slika kada je okovan lancima protestirao zbog privođenja Mirka Norca, ili pokazivanje golog torza ili možda u kaubojskom odijelu. Ako smo se tim slikama možda i smijali te lupali rukom u čelo svakako bi se smrzli kada bi ga vidjeli u medicinskoj bijeloj kuti.

To je uvijek značilo nevolju i to neku primitivno-konzervativnu kao što je bio sporni zakon o umjetnoj oplodnji. 

"Godišnji odmori jedini su zapravo pravi razlog zašto su u Hrvatskoj stali postupci za umjetnu oplodnju", pričao je "doktor" Milinović koji je provukao i zakon o pušenju. Na kraju svog mandata "lički šerif" oprostio se patetičnim pismom s radnim naslovom "U ovom strašnom času". Ne znamo što tu ima biti strašno kada će uživati u najvećoj ličkoj kući za koju se ni ne zna koliko je koštala i kako se platila. 



DOMAGOJ IVAN MILOŠEVIĆ - U svakom dobrom vicu, pa zvao se i taj vic Vlada Republike Hrvatske, imate nekog lika "dozlaboga" zbunjenog koji se pravi ozbiljan i upućen. Takav je bio i Milošević kojem je resor bio da "navlači" investicije u zemlju.


S njim u Vladi došli smo do podatka kako su stranci u našu zemlju uložili samo 223 milijuna eura, što je manje nego 1996. godine, kad su strane kompanije tek počele otkrivati Hrvatsku. Pretekle su nas i Albanija i Srbija i sve zemlje u susjedstvu. Požar katastrofe Jadranke Kosor koji je harao Hrvatskom nije mogao Milošević ugasiti iako se bavi vatrogasnim aparatima.

U lakrdiji Vlade koja na kraju nije znala ni gdje ide (na putu za put) ni gdje udara, Milošević je iznio "spasonosni plan". Sve će investitore pozvati na jedno mjesto koje će se zvati "Investitorski forum" pa da im se uvali "Hrvatska".

To je bilo rješenje na tragu razmišljanja "šefa sale" koji u želji da poveća promet na ulazu u restoran doda dva "pitara" za ukras i svjetlo, a unutra sve ostane isto. Investitori došli, pojeli, popili, odspavali i pošli. Otišao je Milošević.     



BOŽIDAR PANKRETIĆ - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva - Nevidljiv kao ministar poljoprivrede, još manje vidljiv kao šef regionalnog razvoja, a nestao na ovim parlamentarnim izborima. Pankretić je zapravo zalutao u ovu Vladu ili mu nitko nije objasnio što on tu ima raditi. S obzirom da mu nitko nije objasnio, Pankretić je to shvatio na svoj način. Naime, za njega je regionalni razvitaka obnova zgrada, kapelica, svetišta, biskupija, štala i svega što ima Crkva. Njegovo ministarstvo godišnje je ulagalo više od 70 milijuna kuna u crkvena dobra. No kada se hvatao svog resora, to je bila prava katastrofa.


"Pa Zakon se nije moglo mijenjati prije jer se šljunak i pijesak morao nakupiti", objašnjavao je na Vladi zašto se čekalo čak dvije godine na  Izmjene i dopune Zakona o vodama prema kojem to prije nije bilo moguće.



SLOBODAN UZELAC - Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava: Oh ne! Evo ga opet.



BRANKO BAČIĆ - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva - Privjesak Jadranke Kosor nakon Marine Matulović Dropulić koji se sasvim izgubio na Marjanu kada su bili u pitanju interesi Željka Keruma, njegove sestre, Fani "ilikogaveć". Njegove su i one legendarne ideje o poticanju kupovine stanova na koje se nitko nije javljao.

Što je sve Bačić radio sa stranačkim novcem, to će se tek pokazati, ali zanimljivo je to koliko je čekao da DORH-u i USKOK-u prijave "tamo neke milijune".



DAMIR BAJS - Ministar turizma: Za Bajsa ova cijela avantura i nije tako loša. Prvo nije loša zato jer nakon dolaska Kosor na čelo Vlade, više nije bio najgori ministar u Banskim dvorima, a druga je dobra stvar da je napokon odspavao po hotelima. Loša stvar je da nikada nismo imali goreg ministra turizma.


Njemu je svaka sezona bila rekordna pa čak i ona kada je zabilježena uvjerljivo najmanja potrošnja po gostu. Bajs je bio tako originalan da je Sanaderu svojedobno kao antikriznu mjeru koja bi Hrvatsku izvukla iz krize predložio da Hrvati moraju po zakonu ili direktivi svoj maturalac provoditi u Lijepoj našoj. Zbog Srba koji će nam spasiti sezonu, došao je i na CNN. Sva sreća, nema ga više. Valjda. 



DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ - Ministar pravosuđa: Malo je bio u Vladi, ali je svejedno odradio svoju turu gafova.

"Mislio sam da to nije toliko važno!", rekao je ministar Dražen Bošnjaković prije par mjeseci odgovarajući na optužbe potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa kako su optužnice iz Beograda za ratni zločin skrivali u ladicama 24 dana te da iz Ministarstva pravosuđa nikoga nisu obavijestili o tome pa ni premijerku Kosor, a ni njega. Kada je, jadan, shvatio da su ipak važne, sjeo je u automobilom i otišao kod Ivana Vekića moleći ga da ne napravi veći skandal.

Mislio je Bošnjaković na kraju i da nije važno što se slupao s automobilom na autocesti A3 kod čvora Ivanić Grad.



ĐURO POPIJAČ - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva: Popijač, inače bivši direktor Fine, bivši čelnik HUP-a i bivši član HSS-a, a novopečeni HDZ-ovac pokazao se kao jedna od najvećih pogrešaka premijerke Kosor. Sasvim neprimjetan, šutljiv, neambiciozan bio je na čelu tima koji je Hrvatsku izbaviti iz krize.


No, uskoro se otkrilo ne samo da nije sposoban izvući nas iz krize nego da nije u stanju ni popisivati razmjere štete koju je Vlada prouzročila. Tako je i poznata njegova afera s fabriciranjem broja nezaposlenih.

Ostat će zapamćen da je u vrijeme kada je Hrvatska tonula sve dublje i sve brže pred Sabor izašao s rečenicom: Pa nemam ja čarobni štapić! Popijačeva neinventivnost i slijeganje ramena odvelo u Hrvatsku u grupaciju zemalja koje najsporije izlaze iz krize.



RADOVAN FUCHS - Ministar znanosti, obrazovanja i športa: Ministar neznanja ostat će upamćen i kao čovjek koji je optužio profesore za "neplanirani DDOS napad" jer su "zamislite" svi htjeli upisati ocjene u isto vrijeme. Riječ je o aplikaciji e-Matica koji je koštao pet milijuna kuna, a koji je bio predviđen da radi samo jednom u godini. I to kada se upisuju ocijene.

Za razliku od svoga prethodnika Primorca nije galamio sam sebi "ostavka, ostavka", već je studente prevario na Čobankovićev način. Obećao im je sve i svašta, između ostalog i besplatno obrazovanje i pregovore oko novog zakona, a kada je došlo vrijeme za naplatu "pravio se lud". Zakuhao je blokade Fakulteta svojim zakonima i petljavinama pa se onda vadio da to i nije njegov problem jer poštuje "autonomiju" ustanova. Srazmjere njegove petljavine tek ćemo otkrivati.



MARTINA DALIĆ, Ministrica financija, JASEN MESIĆ Ministar kulture, TOMISLAV IVIĆ Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti - Svi su oni trebali biti svježe Kosoričine snage. No, svi su i pokazali kao njeni gafovi. Dalić je nastavila politiku Ivana Šukera na način da je bila i veći Šuker od samog Šukera. Uzela je kredite, zadužila zemlju, te postavila rekord po kojem se Kosoričina Vlada zadužila više nego Račan u četiri i Sanader u sedam godina.

Štoviše, Dalić je nastavila i licemjernu crkvenu politiku pa je na direktivu državne revizije da Crkvene financije moraju biti u skladu sa zakonom, odgovorila da je to nemoguće jer ne znaju kako popisati Crkvenu imovinu. 

Mesić se kameleonski utopio u kulturu pa ga i nije bilo previše za vidjeti, a svjetla pozornice uporno je izbjegavao i njegov kolega Ivić. A bolje da nije.

"Možemo dokazati da su oporbene stranke povezane s prosvjedima u Hrvatskoj. Dokaze ćemo objaviti sutra", rekao je Ivić ministar branitelja. Dokaze nikada nismo vidjeli.



DAVORIN MLAKAR Ministar uprave: "U popisu birača ima previše ljudi, ali mi ih ne možemo izbrisati", govorio je Mlakar pred izbore. Zapravo, sve zbog čega je otvoreno ministarstvo, koje prije njega nije postojalo, nije napravljeno.


Mlakar nikad nije sredio popis birača, Mlakar nikad nije napravio registar javnih i državnih službenika, Mlakar nikada nije napravio studiju koje su općine i Županije rentabilne, a koje nisu. Mlakar zapravo od prvog dana do danas nije napravio ništa. Osim što je govorio da je nešto - nemoguće.

No kada je trebalo zbrajati i gledati tko je sve potpisao peticiju na sindikalnom referendumu, e tu je bila druga priča. Tada je angažirao gotovo cjelokupno ministarstvo da mu radi na poslovima zbrajanja glasova.



TOMISLAV KARAMARKO -  Ministar unutarnjih poslova: Za razliku od ostalih ministara, Karamarko je zaista i radio. Nekada je svoj posao shvaćao prerevno pa su tako uhićeni neki koji nisu ni trebali biti. Poput starca Boljkovca kojeg su kupili "po bregima" poseban odred specijalaca. Karamarko dok je bio "u sadašnjosti" bio je dobar, ali njegova loša strana bila prošlost. Kako vlastita, a tako i Hrvatska.

Pred kraj mandata prozivanje za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata bio je strahovit gaf. Baš kao i povlačenje priče oko njegove tvrtke Soboli. Uostalom, kako je Karamarka pratio Soboli, tako će Čačića pratiti Conning. No, ostaje činjenica da su se mnogi koji su trebali, a i dosta onih koji nisu trebali su se zapravo bojali ministra Karamarka.


 
BOŽIDAR KALMETA - Ministar mora, prometa i infrastrukture - Mnogi će reći da je stisak ruke Jadranke Kosor i Kalmete u Zadru pred početak nove 2010. godine zapravo odredio kraj beskompromisne "Borbe protiv korupcije" koju je tada najavila u "reformiranom" HDZ-u. Kalmeta je čovjek sa stotinu afera, a njegovi su krakovi u Hrvatskim poštama, Hrvatskim željeznicama i iznad svega u Hrvatskim autocestama.

Ništa ga nije mogla izbaciti iz ministarske fotelje. NI tragične željezničke nesreće sa smrtnim posljedicama, pa nikada su trajekti zabijali u otoke.

"To je malo 'too much' da od mene tražite ostavku. Pa nisam ja vozio brod", rekao je vječno nevini Kalmeta.   

JADRANKA KOSOR, premijerka: Eh sve je moglo biti drugačije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.