Osuđeni bivši gradonačelnik Dubrovnika je novi branitelj. Bio 15 dana u sanitetu

Foto: Facebook

"NAKON 25 godina, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske priznalo mi je status hrvatskoga branitelja, zbog rada u Sanitetu Hrvatske vojske", pohvalio se na Facebooku bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, inače pravomoćno osuđen u aferi Šipan. Kako je vidljivo iz dokumenta koji je objavio, Vlahušić je dobio status branitelja temeljem dvotjednog boravka u sanitetu 1995. godine, odnosno za vrijeme Oluje.

Dva tjedna sanitetu za status branitelja

"Ako drugi nisu htjeli priznati Istinu, tadašnja djeca, a danas odrasli ljudi uvijek su je znali. Nadam se da će kraće vrijeme trebati za povratak zidina gradu i revidiranje političkoga progona", stoji u Vlahušićevoj objavi na Facebooku.

Hrvatska je zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima koji je donijela vlada Andreja Plenkovića, od donošenja tog zakona 2017., više od 22 godine nakon rata, dobila novih 1687 registriranih branitelja, dok je 10.600 zahtjeva u obradi. Tako će se broj od 505 tisuća registriranih branitelja još značajno povećati. Među novim braniteljima tako se našao i bivši gradonačelnik Dubrovnika.

Predstavljao se kao dubrovački branitelj

Vlahušić se u više navrata predstavljao kao dubrovački branitelj iz 1991. godine. Spominjao je da je bio šef logistike u ratnom Dubrovniku od listopada 91. do travnja 92. te organizator gašenja požara u gradu 6. prosinca 1991. godine. No iz dokumenta je razvidno da mu je priznato samo dva tjedna saniteta odnosno 15 dana u Oluji.  

Osuđen za aferu Šipan, sad mu se sudi za aferu Revelin

Podsjetimo, Vlahušić je kao HNS-ovac dva mandata, odnosno osam godina, vodio grad Dubrovnik. No na posljednjim izborima nije se mogao kandidirati zbog pravomoćne sudske presude u slučaju Šipan. Riječ je o zakonu o lokalnim izborima kojim se pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidiranje na lokalnim izborima, a šira javnost taj je zakon prozvala "Lex Vlahušić". Vlahušiću se trenutno sudi za aferu Revelin.

Isto tako, ovaj je kontroverzni dubrovački političar svojedobno izašao iz HNS-a, a nedavno je najavio politički povratak 2021. godine sa svojom nezavisnom listom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.