Osječki gradonačelnik: Nećemo povećati porez na dohodak kako bismo nadoknadili prirez

Osječki gradonačelnik Ivan Radić najavio je da taj grad ukidanje prireza od 13 posto neće nadoknaditi povećanjem porezne stope na dohodak već će ostati na sadašnjoj poreznoj stopi, što znači da od 1. siječnja 2024. godine građanima Osijeka rastu plaće.

Osijek neće, kao neki drugi veliki hrvatski gradovi, ukidanje prireza nadoknaditi povećanjem porezne stope na dohodak, poručio je na konferenciji za novinare Radić podsjetivši kako se izmjenom poreznih propisa koje je donijela vlada s primjenom od 1. siječnja 2024. ukidaju prirezi u sustavu poreza na dohodak.  

Ukidanje prireza za Grad Osijek u gradskom proračunu u 2024. godini znači manjak od 7 milijuna eura, kazao je Radić dodajući međutim da će, unatoč tome, ostati na sadašnjoj poreznoj stopi na dohodak.

Grad će 7 milijuna eura nadoknaditi dobrim upravljanjem

Prema njegovim riječima Grad će taj iznos nadoknaditi prije svega dobrim upravljanjem. "U 2022. godinu Grad Osijek je prenio višak od 10.2 milijuna eura na svom računu, a taj višak očekujemo i u 2023 godini", rekao je Radić naglasivši kako su dobro vođenom fiskalnom politikom refinancirali naslijeđene kredite koji su iznosili oko 25 milijuna eura.

Naveo je također kako su lani, ugovaranjem bolje i povoljnije kamate, uštedjeli oko 2 milijuna eura. "Jednako tako imamo najveću zaposlenost u Osijeku unazad 15 godina i rekordno nisku nezaposlenost te samim time nam prihodi rastu", tvrdi Radić pojašnjavajući kako unazad dvije godine Osijek ima 2000 osoba više zaposlenih nego što je bilo ranije.

Naglasio je kako se u gradskoj upravi oslanjaju i na alternativne izvore financiranja. "Govorimo o EU fondovima gdje smo u 2022. godini, prema konsolidiranom proračunu Ministarstva financija, bili najbolji po povučenim sredstvima u Hrvatskoj, a jednak iznos očekujemo povući i tijekom ove godine", rekao je i najavio da će uskoro predstaviti i ITU program kojim će im na raspolaganju biti 15 milijuna eura više nego u prošlom razdoblju i 9 jedinica lokalne samouprave manje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.