Osim Dusparinih sinova, jeftino zemljište za kuću dobila i nećakinja

Foto: Slavonija.in

GRAD Slavonski Brod raspisao je 2019. godine javni poziv za dodjelu 26 građevinskih parcela u različitim dijelovima grada kako bi ljudima mlađim od 45 godina bez krova nad glavom osigurao mogućnost da izgrade kuću. 

Dvije su parcele na natječaju dobili 28-godišnji Stjepan i 31-godišnji Krešimir Duspara, sinovi gradonačelnika Mirka Duspare.

Čestice na kojima dva Dusparina sina grade kuće su gradsko vlasništvo, odnosno placevi koji su se davali na korištenje na 100 godina. Krešimir za parcelu od 600 četvornih metara treba plaćati 119.2 kune mjesečno, a Stjepan za parcelu od 654 četvorna metra 121.4 kune mjesečno. Imaju i pravo otkupa zemljišta nakon 10 godina, a cijena je 209.83 kune po kvadratu.

Dobili dozvole prije nego što je postojala ulica

Portal Slavonija.in otkrio je da su Dusparini sinovi dobili građevinske dozvole prije nego što je uopće postojala ulica. Uvidom u Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) uočljivo je da je građevinska dozvola za Ulicu Joze Martinovića, odnedavno Ulicu Blage Zadre, izdana nekoliko mjeseci nakon izdavanja građevinskih dozvola Dusparinim sinovima.

Naime, Krešimiru Duspari građevinska dozvola je izdana 29.1.2020. godine, Stjepanu Duspari  građevinska dozvola je izdana 29.8.2019. godine, a građevinska dozvola za izgradnju prometnice, odnosno Ulice Joze Martinovića, odnedavno Ulice Blage Zadre, izdana je 26.5.2020. godine.

Tako su građevinske dozvole Dusparinih sinova izdane za građevinske čestice koje nemaju direktan izlaz na prometnu površinu ili je izdana građevinska dozvola za prometnu površinu, a građevinske čestice su u naravi livade koje u vremenu izdavanja spornih građevinskih dozvola ne izgledaju kao prometna površina, iako se u vlasničkim listovima vode kao prometnice.

Krešimir Duspara je već imao stan u Osijeku, ali ga je darovao ocu i majci. Kako više nije imao nekretnina, mogao se prijaviti za gradsko zemljište. Na kraju ga je i dobio.

Dozvolu dobila i nećakinja

Slavonija.in doznaje da je, poput njegovih sinova, i nećakinja Mirka Duspare Iva Duspara-Špalat nezakonito dobila građevinsku dozvolu jer cesta, u njenom slučaju odvojak, nije postojala. 

Portal piše i da je muž nećakinje vlasnik restorana koji ima zatvorenu terasu ispred svog objekta, koju godinama nitko ne ruši premda natkrivene i zatvorene terase nisu dozvoljene drugima ugostiteljima.

U ulici u kojoj i Dusparini sinovi grade kuće izdana je još jedna takva građevinska dozvola. Veza Mirka Duspare u tom slučaju je poslovne naravi. Nezakonitu građevinsku dozvolu i gradsko zemljište dobio je Toni Marinić, sin Ante Marinića, vlasnika građevinske tvrtke Soling d.o.o. koja često posluje s Gradom. Trenutno su nadzor na izgradnji istočne tribine na stadionu NK Marsonije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.