Osam europskih banaka palo na stres testu, još 16 ih je u opasnoj zoni

OSAM od 90 europskih banaka palo je na stres testu dizajniranom da se vidi mogu li izdržati i preživjeti eventualnu novu krizu. European Banking Authority (EBA), koja je provela "pregled" je kazala kako je još 16 banaka u opasnoj zoni.

Problematični Španjolci i Grci

Čak pet španjolskih banaka nije zadovoljilo, dok ih je još sedam na jedvite jade prošlo test. Guverner španjolske središnje banke Ordonez je kazao kako ipak nema potrebe za injekcijom dodatnog kapitala u banke, jer je ionako već poduzeto fundamentalno restrukturiranje sektora.

Dvije grčke banke koje kontrolira država također nisu  preživjele test, a riječ je o ATEbanku i EFG Eurobanku, kao ni austrijska banka Oestereichische Volksbank. Prekjučer se njemačka banka Helaba povukla iz stres testa, što je efektivno čini devetom bankom koja nije dorasla izazovu.

Testovi nisu dovoljno strogi?


Ovi testovi su ključni element u borbi s europskom dužničkom krizom jer se uz pomoć njih mogu identificirati slabe banke, koje se onda mogu na vrijeme ojačati kako bi preživjele eventualnu nemogućnost otplate dugova. Pogotovo se to odnosi na nemogućnost plaćanja obveznica jako zaduženih zemalja popu Grčke.

Ipak, postoje određene zamjerke, između ostalog i od agencije za procjenu kreditnog rejtinga, da ti testovi nisu dovoljno strogi. Prošle godine je irska banka AIB dobila zeleno svjetlo na testu, a samo mjesec dana poslije trebala je pomoć od vlade. EBA se brani da su stroži od onih poduzetih prošle godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.