Orbanovi susjedi bijesni zbog provokacija. Plenković i Milanović u mišjoj rupi

MAĐARSKI premijer Viktor Orban je prije nekoliko dana tijekom prijateljske utakmice između reprezentacije njegove zemlje i grčke reprezentacije u Budimpešti oko vrata nosio šal koji prikazuje kartu Velike Mađarske.

 

Šal prikazuje granice bivšeg mađarskog kraljevstva, koje uključuje današnju Austriju, Hrvatsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku i Ukrajinu. Karte povijesne regije uključuju teritorije koje je Mađarska izgubila 1920. godine prema Trianonskom miru, nakon Prvog svjetskog rata.

U Orbanovom uredu karta Velike Mađarske

To nije prvi put da Orban promovira Veliku Mađarsku. Tako je u zimu 2019. u svom uredu imao kartu Velike Mađarske, koja obuhvaća dijelove hrvatskog teritorija. Slično se dogodilo i u lipnju 2019. kada je Ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade na Twitteru objavio kartu kojom se svojata velik dio Hrvatske.

Orban je iste godine u Osijeku rekao da su "Slavonija i Baranja prije 80, 90 i 100 godina bile najbogatiji krajevi naše države". Hrvatska vlast tada nije posebno reagirala na te Orbanove izjave i objave. A jednako je reagirala i sada u vezi Orbanovog šala.

Međutim, Orbanovi susjedi i europski čelnici reagirali su iznimno negativno na poruku sa šala.

"Ova gesta Orbana stavlja uz bok Putinu"

Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "čvrsto negodovanje" i optužilo mađarskog premijera za revizionizam. "Svaka manifestacija revizionističke prirode neprihvatljiva je i protivna trenutačnoj stvarnosti i obvezama koje su zajednički preuzele Rumunjska i Mađarska", poručili su iz rumunjskog ministarstva vanjskih poslova.

"Mađarski veleposlanik bit će pozvan u ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova i upoznat s neprihvatljivošću postupaka Viktora Orbana", napisao je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku. Nikolenko je također rekao da Kijev očekuje službenu ispriku Budimpešte za kršenje teritorijalnog integriteta.

Rumunjski zastupnik u EU parlamentu Alin Mituța opisao je Orbanovo ponašanje kao neodgovorno usred ruske invazije na Ukrajinu i aneksije teritorija. "To je revizionistička gesta koja Orbana stavlja uz bok Putinu, koji također sanja o promjenama granica. Čelnici EU u Europskom vijeću trebali bi ga sankcionirati i izolirati", tvitao je Mituta.

"Orbanova provokacija je neprihvatljiva"

Orban je ranije bio optuživan za izazivanje napetosti oko velike etničke mađarske zajednice, koja živi u rumunjskoj regiji Transilvaniji.

"Europa se suočava s najvećim sigurnosnim i gospodarskim izazovima od kraja Drugog svjetskog rata. Jedinstvo i suradnja između zemalja EU sada je ključno. Provokacija mađarskog premijera Viktora Orbána je neprihvatljiva", tvitao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

Savjetnik Zelenskog o Orbanovom šalu: Svi krvavi ratovi počinju isto

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine priopćilo je da će zbog toga pozvati mađarskog veleposlanika u Ukrajini. "Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i ne odgovara načelima europske politike", priopćili su.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak reagirao je na činjenicu da se mađarski premijer Viktor Orban pojavio na nogometnoj utakmici noseći šal na kojem je prikazan ukrajinski teritorij kao dio Mađarske.

O tome se već oglasilo i ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, koje je priopćilo da će na razgovor pozvati mađarskog veleposlanika, piše Sky News.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko na Facebooku je rekao da Ukrajina želi ispriku te da se opovrgnu bilo kakve pretenzije prema ukrajinskom teritoriju.

Podoljak je na Twitteru napisao da svatko tko želi zaraditi političke poene u 21. stoljeću parazitirajući na povijesnim traumama predstavlja prijetnju međunarodnoj sigurnosti.

"Krvavi ratovi počinju istim scenarijem: mali vođe počinju sanjati o velikim carstvima. Nenaučene lekcije iz povijesti se ponavljaju, čak i na mađarskom", dodao je.

Premijer Slovačke Orbanu poklonio novi šal

Slovački premijer Eduard Heger dao je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu novi šal nakon što je Orban izazvao kontroverzu. Heger je Orbanu poklonio šal na summitu čelnika Višegradske skupine (V4) danas u Slovačkoj.

"Primijetio sam da Viktor Orban ima stari šal pa sam mu danas dao novi. Bliži se zima", napisao je Heger na Facebooku.

Orban je također fotografiju s Hegerom i novim šalom objavio na društvenim mrežama. Na Twitteru je napisao: "Živjelo mađarsko-slovačko prijateljstvo."

Oporba u Hrvatskoj ljutita zbog Orbanovog šala

Saborska oporba ocijenila je da Orbanovo šetanje sa šalom na kojem je karta Velike Mađarske nikako ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, ali je i zaključila da on to radi za unutarnjopolitičke svrhe i da mu ne treba pridavati previše pažnje.

Franko Vidović (Socijaldemokrati) izjavio je kako je "Orban takav kakav jest" te da to što radi svakako ne zaziva dobrosusjedske odnose.

"Ako vi nosite dio moje međunarodno priznate države na nekoj svojoj kartici koju ste vi interno napravili, onda to sigurno ne zaziva dobrosusjedske odnose. Orban i inače ima svakakve izjave koje u Hrvatskoj ne odjeknu dobro", kazao je Vidović dodavši kako je u ovoj situaciji najbolja politika - "ignore".

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) smatra da Orbanova politika nikad nije bila značajno prijateljska prema Hrvatskoj i da Orban koristi MOL da bi onemogućio Hrvatsku da samostalno upravlja energetskim sektorom.

"Orban je više puta slao poruke koje pokazuju određene pretenzije na teritorije drugih zemalja, ne samo Hrvatske, on to koristi za unutarnjopolitičke svrhe pa u tom smislu u vanjskoj politici ne treba tako ozbiljno to doživljavati", kazala je.

Međutim, dodaje Benčić, s takvim porukama ga ne možemo svrstavati u neke bliske suradnike i prijatelje, kao što ga je vrlo često Plenkovićeva vlada svrstavala. Pita se pritom zašto su toliko često HDZ-ovi zastupnici u EU parlamentu podržavali Mađarsku i politiku Viktora Orbana, pa i onda kad je čitava EU htjela osuditi i njegov autoritarni režim i kršenja ljudskih prava.

Plenković i Milanović se sakrili u mišju rupu

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović nisu se pretjerano bavili porukama koje Orban šalje noseći šal s kartom Velike Mađarske. Milanović je izjavio da Zagreb ne bi trebao reagirati. Podsjetimo, Orban i Milanović viđeni su ovog ljeta zajedno na večeri na Paklenim otocima.

"Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mjesecu i nađemo se na večeri", rekao je Milanović pa dodao: "Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji."

Plenković je rekao da nije vidio snimku mađarskog premijera sa šalom i da se "nema vremena baviti šalovima".

"Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima... Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija", rekao je Plenković praveći se da su tema šalovi, a ne otvorene provokacije i teritorijalne pretenzije na hrvatski teritorij.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.