Orban u euforiji zbog Trumpa najavljuje da će "očistiti sve udruge koje financira Soros"

Foto: Getty

MAĐARSKA planira ugasiti sve nevladine organizacije povezane s politički aktivnim mađarsko-američkim milijarderom Georgeom Sorošem nakon što Donald Trump postane američki predsjednik.

Kako prenosi Bloomberg, ova najava dolazi od potpredsjednika vladajuće mađarske stranke Fidesz, Szilarda Nemetha. Predsjednik Fidesza je, naravno, premijer Viktor Orban.

"Iskoristit ćemo sve alate" kako bi "očistili" organizacije koje financira Soroš

Mađarska će "iskoristiti sve alate koji su joj na raspolaganju" kako bi "očistila" sve NVO-e koji su financirani od strane mađarsko-američkog burzovnog špekulanta, "koji služe globalnim kapitalistima i podupiru političku korektnost na štetu nacionalnih vlada", priopćio je Nemeth novinarima u utorak.

"Osjećam da sada postoji prilika za to, na međunarodnom planu" zbog Trumpove pobjede u SAD-u, dodao je Nemeth. Prema programu mađarskog parlamenta, u raspravu uskoro kreće prijedlog zakona koji će omogućiti vlastima da vrše reviziju nad upravom udruga.

Orban, inače prvi europski državnik koji je javno podupro Trumpovu predsjedničku kandidaturu, ignorira kritike iz Bruxellesa i Washingtona zbog njegovog stvaranja modela "neliberalne demokracije", kako ga je sam nazvao. Pritom su mu uzor autoritarni režimi poput Rusije, Kine i Turske.

Trump: Soroš je dio globalne strukture moći koja je opljačkala Ameriku

Ovo nije prvi slučaj Orbanovog obračuna s mađarskim civilnim društvom koje je financirano iz inozemstva. 2014. je već osobno naredio državnoj revizorskoj agenciji da se pozabavi fondacijama koje financira Norveška, optužujući takve organizacije kao "plaćene političke aktiviste".

Orban i njegova vlada često prozivaju Soroša, koji u SAD-u podupire Demokratsku stranku, a u istočnoj Europi široku mrežu organizacija koje imaju za cilj promoviranje demokracije u bivšim komunističkim zemljama. To se prvenstveno odnosi na Fondacije otvorenog društva, međunarodnu organizaciju koju je sam osnovao.

Trump je i sam prozvao Soroša kao dio "globalnih struktura moći koje su odgovorna za odluke koje su opljačkale našu radničku klasu, oduzele našoj zemlji njeno bogatstvo i stavile taj novac u džepove nekolicine velikih korporacija i političkih entiteta."

U posljednjem predizbornom spotu Trumpove kampanje, Soroš je prikazan zajedno s ravnateljicom Federalne rezerve Janet Yellen, direktorom banke Goldman Sachs Group Lloydom Blankfeinom i demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton. Svi osim Clinton su Židovi. Američka Anti-difamacijska liga kritizirala je kampanju zbog upotrebe "tema koje antisemiti koristie već stoljećima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.