Oporba o najavi besplatnog obroka u školama: Problem se ne rješava socijalnom pomoći

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJEROVU najavu da će država od sljedećeg polugodišta ove školske godine osigurati besplatan obrok za 311 tisuća osnovnoškolaca su pozdravili i vladajući i oporbeni saborski klubovi, ali su i postavili neka pitanja u vezi s tim. U kojim školskim kuhinjama će se ti obroci pripremati i koliko osnovnih škola ima adekvatnu kuhinju, upitala je premijera Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) u saborskoj raspravi o godišnjem izvješću o radu vlade.

Suprotno jutrošnjim najavama da će oporba, uz izuzetak Socijaldemokrata, bojkotirati to izvješće, o njemu je ipak raspravljalo nekoliko oporbenih klubova. Premijerovu najavu hvali i Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku), no podsjeća na podatak da 30 posto djece živi u siromaštvu.

To je tragičan podatak, kaže zastupnik i poručuje da se problem hrvatskog društva ne može rješavati dijeljenjem socijalne pomoći, nego stvaranjem okvira za gospodarski rast.

Milošević: Sva djeca će dobiti obrok, među njima neće biti razlike 

Najavljenu mjeru pozdravljaju i vladajući, među njima i Klub SDSS-a. Sva će djeca dobiti obrok i među njima neće biti razlike, a to je dobro za njihov psihološki razvoj, ističe Boris Milošević. I oporba i vladajući suglasni su da je obnova od potresa spora.

Obnova je naše ogledalo i bilo bi dobro da je brža, kaže Robert Jankovics (klub nacionalnih manjina). "Treba učiniti sve, pa i više od toga, da se ubrza proces obnove, izgradnja zamjenskih kuća i zgrada, na to nas obvezuje pet tisuća građana smještenih u 2500 kontejnera", dodaje Milošević.

Posavec Krivec: Jedva prolazna ocjena  

Oporba premijeru i njegovom izvješću nalazi niz zamjerki. Socijaldemokrati izvješću daju „jedva prolaznu ocjenu“, a Ivana Posavec Krivec tumači da vlada tu ocjenu može zahvaliti „samo i isključivo nevjerojatnoj sposobnosti održavanja na vlasti svim neuspjesima, svim promašajima i svim aferama usprkos“, izjavila je.

Vladi poručuje da je bila i ostala vlada koja kod građana ne izaziva povjerenje, nego strah i bojazan da zemlju vodi u krivom smjeru. "Jedini segment koji zaslužuje našu podršku je politika prema Ukrajini", dodaje Domagoj Hajduković.

I Vrkljan se slaže da smo u pogledu Ukrajine imali ispravnu politiku, no napominje kako se kraj tome ratu ne nazire i da je „izvjesno“ da će izbiti globalni sukob. Većina zemalja zapadne Europe priprema svoje stanovništvo za mogućnost da izbije nuklearni sukob, piše se novi svjetski poredak, a gdje je Hrvatska u toj priči, zapitao se Vrkljan podsjetivši na sukob predsjednika države i vlade te zaustavljena imenovanja veleposlanika. "Mi smo u ustavnoj krizi", ustvrdio je.

Vladin rad unatrag godinu dana, ali i unatrag šest godina hvali Robert Jankovics (Klub nacionalnih manjina).

Jankovics: Hrvatska je 2020. bolja zemlja nego što je bila 2016. 

Hrvatska je 2020. bolja nego što je bila 2016., istaknuo je podsjetivši kako je vlada unatoč svim izazovima i krizama uspjela napraviti stvari koje su unaprijedile zemlju - pristup eurozoni, kreditni rejting, 25 milijardi eura za NPOO, američki program izuzeća, vrlo izgledan pristup šengenskoj zoni itd.

Slično razmišlja i Milošević koji ističe da su, unatoč svim previranjima, strateški ciljevi u najvećoj mjeri ostvareni. "Uspješno smo prebrodili brojne krize, vodi se uravnotežena politika, učinci rata i energetske krize su ublaženi, vlada je vodila dobar krizni menadžment, imali smo socijalni mir", pobrojao je zastupnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.