Opasan lijek za dijabetes Avandia: U Hrvatskoj u pet godina samo četiri nuspojave

LIJEK za dijabetes Avandia, za koji se sumnja da je u SAD-u izazvao smrt tisuća pacijenata, u Hrvatskoj uzima 4.500 bolesnika koji boluju od šećerne bolesti tipa II.

Iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode ističu kako kod nas taj lijek pacijenti mogu dobiti samo na preporuku liječnika, koji su upoznati s nuspojavama kod srčanih bolesnika. Avandia se u Hrvatskoj koristi od 2005. godine te su u ovih pet godina prijavljena samo 4 slučaja u kojima su pacijenti imali nuspojave.

> GlaxoSmithKline godinama šutio o lijeku koji izaziva srčane udare

"U tri prijave radilo se o pojačanom opadanju kose koje je prestalo nakon prekida terapije, a u jednog bolesnika prijavljeni su blaži edemi potkoljenica", tvrde iz Agencije te dodaju kako kontinuirano prate podatke o sigurnosti svih lijekova na hrvatskom tržištu i da će u slučaju novih podataka vezanih uz ovaj lijek pravodobno obavijestiti javnost.

Bura oko ovog lijeka koji proizvodi farmaceutski div GlaxoSmithKline, digla se nakon što je američki Senat objavio kako je Avandia povezan s tisućama srčanih udara za koje je tvrtka znala, ali nije učinila ništa. Na udaru se našla i američka Agencija za hranu i lijekove koja je ignorirala podatke svojih zaposlenika, koji su tvrdili da lijek treba povući s tržišta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.