Odlučujuća bitka u South Carolini: Koga će republikanci nominirati za predsjednika?



MITT ROMNEY gotovo sigurno će biti kandidat Republikanske partije za predsjednika SAD-a. Niti jedan republikanski kandidat već desetljećima nije imao tako uvjerljiv start kao Romney, koji je osvojio predizbore u Iowi i New Hampshireu.

Konačna odluka, slažu se američki politički analitičari, bit će donesena u South Carolini. Ukoliko Romney odnese pobjedu na predizborima i u toj saveznoj državi, utrka je gotova. Eventualna pobjeda kandidata koji je mormon u državi u kojoj dominiraju evangelisti i druge konzervativne kršćanske skupine značit će da birači vjeruju da nitko drugi nema šanse protiv Baracka Obama.

Međutim, Newt Gingrich, Rick Perry i Rick Santorum i dalje su optimistični. Ova tri radikalna konzervativca sve svoje nade bacili su na dobar rezultat u South Carolini, gdje se ovih dana vodi snažna pljuvačka kampanja protiv Romneyja. Gingrichevi pristaše u televizijske spotove u kojima Romneyja predstavljaju kao iskvarenog i pohlepnog kapitalista uložili su čak pet milijuna dolara.

Nitko nije ušao u Bijelu kuću bez South Caroline

Trud Romneyjevih protivnika zasad, čini se, nije urodio plodom. Kako prenosi AP, ankete koje se svakodnevno provode među biračima u South Carolini pokazuju da je Romney i dalje u vodstvu, unatoč animozitetu koje republikansko biračko tijelo prema njemu osjeća.

Niti jedan republikanac nije ušao u Bijelu kuću bez pobjede na predizborima u South Carolini. Zbog toga je sigurno da će barem jedan, a možda i nekoliko republikanskih kandidata otpasti nakon predizbora 21. siječnja. Upravo takav rasplet priziva Santorum, koji smatra da Romneyja neće biti moguće izbaciti iz utrke sve dok se broj kandidata ne smanji, odnosno dok se potpora konzervativnijih republikanaca ne ujedini u jednoj osobi.

Bain Capital bi Romneyja mogao skupo koštati protiv Obame

Gingrich i Perry su, pak, nastavili s napadima na Romneyja zbog njegove firme Bain Capital. Romney tvrdi da je kao direktor te firme stvorio 100.000 radnih mjesta. Međutim, postoje podaci prema kojima je Romneyju puno bolje išlo otpuštanje radnika nego zapošljavanje. Podatke o poslovanju Bain Capitala Romney za sada drži u tajnosti.

"To su pitanja koja se moraju sada postavljati, zaslužujemo otvorenog i transparentnog kandidata", poručio je Gingrich. Glavni nedostatak Romneyjeve kampanje, uvjereni su Gingrich i Perry, upravo je njegov bivši posao. "Obama će to znati iskoristiti u svoju korist", kaže Perry.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.