Odazvao se Sanaderovom pozivu za borbu protiv korupcije pa ga tužila sestra šefa splitskog HDZ-a

IVAN JUJNOVIĆ, profesor povijesti Osnovne škole Strožanac, poznat po aktivnoj borbi protiv korupcije u školstvu, završio je na sudu. Tužila ga je ravnateljica OŠ Plokite Ksenija Burić, inače sestra Dujomira Marasovića, šefa splitskog HDZ-a. Zasmetalo joj je što je Jujnović progovorio kako je mjesecima čuvala radno mjesto za svoju kćer, koja je zaposlena dan nakon što je diplomirala.

Korupcija ili nepotizam?

Jujnović je svoje zaključke o slučaju temeljio na nalazu prosvjetne inspektorice Nade Stanović. O problemu je govorio na tiskovnoj konferenciji ove zime u Novinarskom domu u Zagrebu. Izvještaj je naveo da je spominjao korupciju, međutim, Jujnović danas kaže da je bila riječ o nepotizmu.

Zanimljivo je da se Jujnović uvalio u sudski postupak sa sestrom HDZ-ovog dužnosnika, a samo se, tvrdi, odazvao pozivu bivšeg premijera Sanadera, koji je na otvaranju dionice autoceste prema Šestanovcu govorio o borbi protiv korupcije. Bilo je to prije pet godina, i od tada je Jujnović upozorio na mnogobrojne slučajeve pa tako i ovaj sa Marasovićevom sestrom i nećakinjom.

Eklatantan slučaj


"Sa indignacijom odbacujem optužbu. Već pet godina progovaram o društveno neprihvatljivom ponašanju, kritiziram moralnu eroziju društva. Mnogi su me odgovarali, da je to borba protiv vjetrenjača, ali nisam odustao", kazao je Jujnović u odgovoru na optužbu.

"Grupa odvažnih govorila je na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu. Ja sam ukazao na eklatantan slučaj nepotizma u školi Plokite, gdje je ravnateljica škole protuzakonito zaposlila kćerku dan nakon što je diplomirala. Radila je šest mjeseci i onda otišla na bolovanje. I još sam kazao kako se radi o sestri i nećakinji Duje Marasovića. Ako je istina kleveta, onda sam ja klevetao. O pogodovanju nisam govorio, premda je to očito", kazao je Jujnović, požalivši se kako je Marasovićeva sestra kazala kako joj ništa ne mogu i je li znaju tko je njezin brat.

"Jeste li rekli korumpiranost?", zanimalo je Dragana Mijoča, zastupnika Ksenije Burić.

"Rekao sam nepotizam", držao se svoga Jujnović. Mijoču nije bilo jasno, jer se u tekstu navodi korupcija. "Što je ovdje komentar, a što vaša izjava?", pokušao je raščistiti stvar.

"To me ne zanima", odbrusio mu je Jujnović.

Suspektno poništenje nalaza

Mijoča je zanimalo i je li prosvjetna inspektorica Stanović, na čijem je nalazu Jujnović temeljio svoje navode, poduzela što službeno oko slučaja u OŠ Plokite.

"Nada Stanović časna je osoba. Ona je progonjena. Je, poduzimala je. Nisam tada znao da su joj nalaz poništili. Samo poništenje nalaza vrlo je suspektno", ocijenio je Jujnović.

Diskusija se potom usmjerila na utvrđivanje činjenica oko bolovanja Marasovićeve nećakinje. Sutkinja Višnja Strinić pokazala je Jujnoviću neke papire iz HZZO-a, no njemu se čini da je ipak nešto drugo vidio.

Što je ovdje nezakonito?


"Što je ovdje bilo nezakonito?", vratio se Mijoč na srž problema. Jujnović mu je pokušao objasniti da to prije svega nije bilo moralno. Citirao je latinske izreke, vrlo žustro branio svoju stvar pa ga je sutkinja Strinić par puta morala upozoriti na ponašanje. Jujnoviću se učinilo da su ga srozali na građanina drugog reda. Sutkinja je objasnila da nisu.

"Kako se mogla zaposliti bez diplome?", zapitao se Jujnović.

"Pa jeste li prijavili?", pitao ga je Mijoč.

"Ja? Zašto ja?", nije bilo jasno Jujnoviću.

"Pa zar ne bi bilo normalnije da ste prije tiskovne konferencije ovo prijavili nekom državnom organu?", pokušao ga je uputiti Mijoč.

"Nisam za to plaćen", kratak je bio Jujnović.

"A za ovo jeste?", htio je Mijoč stvar razjasniti do kraja.

"Jesam", zaključio je Jujnović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.