Objavljeno za što se tereti vlasnika tvornice koja je gorjela. Optužbe su ozbiljne

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Tri osobe, koje policija dovodi u vezu s prošlogodišnjim požarom plastike u tvrtki "Drava International", među kojima je i vlasnik tvrtke Zvonko Bede, ispitane su jučer popodne u policiji, a obrana očekuje da bi danas trebale biti privedene u Državno odvjetništvo.

Bedeov odvjetnik Mate Matić izjavio je novinarima da je njegov branjenik iznio aktivnu i cjelovitu obranu, odgovarao na sva pitanja te da "nije bilo detalja kojeg nije prezentirao". Istaknuo je da je za sve eventualne nedostatke u poslovanju Bede već pravomoćno prekršajno osuđen i platio je kaznu te da nitko ne može dva puta biti kažnjavan za isto djelo, što će, kaže, biti jedan od prigovora obrane.

Pojasnio je i da će, nakon ispitivanja u policiji, njegov klijent biti predan pritvorskom nadzorniku, a sutra se očekuje ispitivanje u nadležnom Državnom odvjetništvu, koje treba odlučiti hoće li predložiti određivanje istražnog zatvora. Matić je ponovio da je takva akcija "gotovo nevjerojatna" tri mjeseca nakon požara i smatra da za nju "vjerojatno postoji neki drugi razlog".

Očito postoji nešto u pozadini, što ne možemo otkriti, a niz svjedoka ukazivao je na znatne nepravilnosti u tom postupku. Ne postoje nikakve štetne posljedice, niti zagađenja, jer su sve službe obavile ispitivanja, rekao je odvjetnik.

Obrana je prije ispitivanja izvijestila da se Bedea, s obzirom na prošlogodišnji požar, tereti za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom te teška kaznena djela protiv okoliša, a Matić je nakon ispitivanja pojasnio da je riječ "o kaznenim djelima iz općinske nadležnosti, za koja je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora".

Policija objavila za što ih se tereti

Policija je danas objavila za što se uhićene tereti.

"Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprave osječko-baranjske utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak iz Osijeka, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, i 47-godišnjak iz Osijeka počinili kazneno djelo Teška kaznena djela protiv okoliša u vezi kaznenog djela Ugrožavanje okoliša otpadom", piše policija.

To su učinili "na način da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, protivno odredbama odlagali, skupljali, uvozili i prevozili otpad i s njim uopće gospodarili i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promijene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti i nastala je velika nesreća u vidu požara otpadne plastike".

"Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenjem otpada i 47-godišnjak počinili kazneno djelo Ugrožavanje okoliša postrojenjem, na način da su svjesno pristajući na moguće posljedice upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje", dodaje se.

"Uz navedeno utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 46-godišnjak iz okolice Osijeka počinili kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, na način da kao odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju i nisu ih pokrenuli kod izbijanja požara čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega", piše.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.