Objavljeni kriteriji i način na koji se biraju članovi najvišeg tijela u HGK

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

INICIJATIVA Psihološko Proljeće je objavila Odluku Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore kojom su određeni kriteriji i način izbora članova Skupštine HGK, najvišeg tijela upravljanja u HGK.

Psihološko Proljeće piše da su poslali zahtjev za pristup informacijama HGK, ali zbog ignoriranja zahtjeva su bili prisiljeni žaliti se povjereniku za informiranje. Prošli tjedan su ipak dobili Odluku Upravnog odbora HGK.

Odluka o kriterijima i načinu izbora članova Skupštine Hrvatske gospodarske komore

Točka I.

Izbori za članove Skupštine Hrvatske gospodarske komore (u daljnjem tekstu: HGK) raspisuju se za najmanje 77 članova, a najviše za 101 člana, koje biraju gospodarska vijeća u županijskim komorama i Komori Zagreb te strukovna udruženja pri HGK.

Točka II.

Članovi Skupštine biraju se prema metodologiji koja uzima u obzir udio ukupnog prihoda i broja zaposlenih na području županija u odnosu na Republiku Hrvatsku te prema strukovnim udruženjima, radi što ravnomjernije zastupljenosti svih grana gospodarstva.

Točka III.

Za kriterije odabira broja članova po područjima i odjeljcima NKD-a u pojedinim županijama predlaže se ukupan prihod, dobit razdoblja, prihod od izvoza i broj zaposlenih.

Točka IV.

Pri odabiru članova Skupštine po županijama koriste se podaci iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika za godinu koja prethodi odluci o raspisivanju izbora.

Točka V.

Gospodarska vijeća u pojedinim županijskim komorama biraju trgovačka društva iz pojedinih djelatnosti prema prethodno utvrđenom broju članova po određenim kriterijima: ukupan prihod, neto dobit, broj zaposlenih, prihod od izvoza, udio neto dobiti u ukupnom prihodu i produktivnosti.

Točka VI.

HGK daje izabranom članu Skupštine ovjerenu potvrdu koja sadrži:

  • ime i prezime,
  • naziv radnog mjesta koje obavlja te
  • naziv, adresu, telefonske brojeve, fax, e-mail trgovačkog društva u kojem je zaposlen.

Jedan primjerak potvrde o izboru člana Skupštine dostavlja se u roku od 8 dana od dana izvršenog izbora na adresu: Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg 2, 10000 Zagreb.

Točka VII.

Izbor članova Skupštine, gospodarskog vijeća i strukovna udruženja trebaju se obaviti do 31. siječnja 2020.

Točka VIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.