Objavljen ugovor AstraZenece i Britanije, dogovoreno da Britanija ima prioritet?

Foto: Vlada Velike Britanije

U UGOVORU između tvrtke AstraZeneca i vlade Velike Britanije također stoji kako će "tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze" prilikom isporuke cjepiva protiv covida-19 (ugovor možete vidjeti ovdje).

Ista formulacija nalazi se i u ugovoru s Europskom unijom koja je u zategnutim odnosima s AstraZenecom zbog kašnjenja isporuke cjepiva. No, britanski ministar zdravstva je natuknuo da se u sklopu ugovora s Britanijom nalazi stavka o prioritetu isporuke.

Dijelovi su zatamnjeni

Zanimljivo je da su dijelovi ugovora s Britanijom već ranije objavljeni na internetu, ali to nije bilo poznato javnosti, piše CNN. Dodaje kako su britanski dužnosnici u vrijeme kada je redigirani dokument već bio objavljen, odbili CNN-u dati na uvid ugovor ne navodeći pritom da su neki njegovi dijelovi već dostupni na internetu.

Nakon što se CNN pozvao na pravo na pristup informacijama, britanski Odjel za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju (BEIS) je ovoga tjedna novinarima dao na uvid redigirani ugovor na 52 stranice. U njemu su zatamnjeni neki dijelovi, poput broja doza koje tvrtka treba isporučiti Ujedinjenom Kraljevstvu i datuma isporuke.

Redigirani ugovor se nalazi na službenim stranicama britanske vlade od 26. studenog, ako ne i ranije, no iznimno ga je teško pronaći jer se moraju upisati specifični pojmovi za pretraživanje.

Ima li Britanija prioritet?

CNN je upitao AstraZenecu za detalje o lancu opskrbe u Velikoj Britaniji te ima li neka zemlja prioritet u pogledu stavke "davanja svega od sebe pri ispunjenju obaveza", no kompanija nije htjela komentirati ta pitanja.

Kada su novinari upitali BEIS je li sporazum o davanju prioriteta Velikoj Britaniji uklonjen iz redigiranog ugovora ili se nalazi u nekom drugom pravnom dokumentu, iz BEIS-a su odgovorili da: "Vlada Velike Britanije ima sporazum s AstraZenecom o opskrbi 100 milijuna doza cjepiva za koja su dogovoreni rokovi isporuke".

"Pojedinosti svih komercijalnih sporazuma između vlade Velike Britanije i AstraZenece za cjepivo Oxford/AstraZeneca su osjetljive u komercijalnom smislu", dodali su.

No, britanski ministar zdravstva Matt Hancock natuknuo je ranije ovog mjeseca da je sporazum o prioritetu dio ovog ugovora.

"Nisam namjeravao pristati na ugovor koji će omogućavati da se cjepivo iz Oxforda isporuči nekome drugome prije nego nama. Inzistirao sam na tome, kao ministar zdravstva, da je naša primarna dužnost sigurnost britanskih građana", kazao je Hancock za LBC.

Kašnjenje cjepiva u EU

Britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca pristala je krajem siječnja da se objavi redigirana verzija ugovora o nabavi cjepiva koji je u kolovozu potpisala s Europskom unijom.

Objavljen ugovor sadrži redigirane dijelove koji se odnose na povjerljive podatke, poput pojedinosti o izdanim računima.

Nakon što AstraZeneca početkom godine navela da će isporuka u EU kasniti, došlo je žustre rasprave između predstavnika kompanije i čelnika Europske unije.

"Ovo su obvezujuće odrednice i ugovor je kristalno jasan", kazala je u siječnju čelnica Europske komisije Von der Leyen dodavši kako su jasno određene količine za prosinac i prva tri kvartala 2021. godine. 

"AstraZeneca je u ugovoru eksplicitno odredila da nikakve druge obveze neće spriječiti da on bude ispoštovan", naglasila je. 

Odredbe o "davanju svega od sebe"

Izvršni direktor AstraZenece, Pascal Soriot, kazao je u siječnju da se sporazum s Europskom unijom temelji na odredbi da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da joj nisu određeni točni vremenski rokovi za isporuku cjepiva. 

Soriot je rekao i da je Europska unija kasno postigla dogovor o isporuci pa tvrtka nije imala dovoljno vremena da riješi probleme u proizvodnji u belgijskoj tvornici. 

Von der Leyen je napomenula kako u ugovoru zaista stoji da će "tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze", što je vidljivo i iz ugovora, ali je kazala da su te odredbe vrijedile kada još nije bilo jasno hoće li cjepivo uopće biti provedeno.

Objavljeni ugovor nije dao jasan odgovor na pitanje tko je u pravu, budući da je AstraZeneci dopušteno da u javno dostupnoj verziji ugovora (priloženo dolje) zatamni ključne dijelove. Čak 95 posto zatamnjenih dijelova objavljenog ugovora obavljeno je na zahtjev tvrtke AstraZeneca, a tek 5 posto je potez Europske unije.

APA - AstraZeneca.pdf by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.