Obiteljski liječnici: Šef HZZO-a prijavio doktora zbog komentiranja organizacije rada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u priopćenju upozorava da se nastavlja pritisak zdravstvene administracije na obiteljske liječnike.

Kažu da se posljednji takav pritisak odnosi na riječkog liječnika Leonarda Bressana kojeg je ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić prijavio Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore. Navode da je Vukelić liječnika prijavio zbog komentiranja organizacije rada i postupanja HZZO-a.

Priopćenje KoHOM-a prenosimo u cijelosti.

Pritisak HZZO-ovih kontrolora

"Doktor Bressan je 18. travnja 2023., želeći opisati s kakvim se administrativnim problemima suočavaju obiteljski doktori, a zbog čega im za pacijente ostaje manje vremena, na svom privatnom Facebooku prepričao nekoliko svojih radnih dana. U tom kontekstu spomenuo je i pritisak HZZO-ovih kontrolora.

Oni su inzistirali da dr. Bressan, bez obzira na pacijente u ordinaciji, odmah po njihovom zahtjevu žurno obavijesti 15 pacijenata (koji su na bolovanju) da se jave kontrolorima u prostorije Zavoda te da za svakog tog pacijenata otvori karton i pošalje ga u HZZO. Dr. Bressanu to nije bilo moguće napraviti isti dan zbog velikog broja pacijenata u ordinaciji te velikog broja mailova i poruka pacijenata na koje je po završetku rada morao odgovoriti.

S administrativnim je poslom završio tek u 21:40 kad je bilo kasno za zvati 15 pacijenata telefonom. Kartone je u HZZO poslao sutradan i zamolio kontrolore HZZO da sami nazovu pacijente jer zbog velike gužve u ordinaciji on to nije stigao. KoHOM ističe da svaki građanin RH, pa tako i liječnici, sukladno Ustavu i drugim zakonima, imaju pravo javno komentirati rad institucija i ustanova jer je njihov rad financiran iz javnih izvora - i javan.

"Vukelićevu prijavu smatramo grubim i opasnim pokušajem političkog pritiska"

Uostalom, KoHOM je više puta poslao priopćenje iz kojeg se vidi da obiteljski liječnici imaju veliki problem s, od HZZO-a, nametnutim im administrativnim opterećenjem, zbog čega najviše trpe pacijenti. Stoga prijavu ravnatelja Vukelića protiv dr. Bressana smatramo grubim i opasnim pokušajem političkog pritiska te pokušajem ozakonjivanja verbalnog delikta jer je dr. Bressan uz lako provjerljive istinite činjenice, iznio i vlastiti vrijednosni sud.

Pitamo se zbog čega ravnatelju javne ustanove HZZO, koji se i direktno i preko proračuna RH financira sredstvima građana, smeta to da njihov rad bude transparentan i javan?

Državni inspektorat podignuo prekršajnu prijavu protiv dr. Bressana zbog TV javljanja

Zanimljivo, isti dan kad je primio obavijest da je ravnatelj HZZO-a Vukelić protiv njega podnio prijavu zbog Facebook objave, dr. Bressan primio je i obavijest od Državnog inspektorata RH, koji je na temelju anonimne prijave i "neposrednog opažanja televizijskih emisija" odlučio protiv njega podignuti prekršajnu prijavu. Doktora Bressana terete da prije šest mjeseci - u javljanju uživo u televizijski program - nije nosio masku?!

Riječ je o javljanju uživo za N1 televiziju, 21. siječnja 2023. u 10:48 u subotu, kada ordinacija nije radila i u njoj nije bilo niti je moglo biti pacijenata. Druga prijava odnosi se na javljanje uživo za RTL televiziju, 14. siječnja 2023. u 21:18, dakle u vrijeme kada je radno vrijeme bilo završeno, a u ordinaciji također nije bilo niti je moglo biti pacijenata.

Dr. Bressan je s novinarima razgovarao na propisanoj udaljenosti. Podsjećamo da su siječnju 2023. epidemiološke mjere počele popuštati i ne može se govoriti o tome da je dr. Bressan nekoga mogao ugroziti, a za što je optužen. Vjerojatno je slučajnost to da je pročelnica Državnog inspektorata Ureda Rijeka Marija Vukelić, supruga ravnatelja HZZO-a Lucijana Vukelića.

"HZZO-u ne bi trebao biti prioritet dodatno opterećivati i zastrašivati liječnike..."

KoHOM smatra da bilo koje institucije i ustanove RH ne bi smjele djelovati pod političkim ili osobnim pritiscima pojedinaca.

Nadalje, kad je riječ o HZZO-u, KoHOM drži da bi prioritet njihovog djelovanja trebala biti pravodobna zdravstvena usluga, zbrinjavanje pacijenata, dostupnost liječnika, dostupnost dijagnostike i lijekova, osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete i sigurnosti zdravstvene zaštite, administrativno rasterećenje obiteljskih doktora i osiguravanje dostatnih financija, a ne smišljanje kako dodatno opterećivati i zastrašivati liječnike, oduzimati im od plaće i oduzimati im vrijeme za pacijente", stoji u priopćenju KoHOM-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.