Novinarka ubijena u Sjevernoj Irskoj nekoliko minuta prije smrti objavila tvit

Screenshot: BBC/YouTube TEDx Talks

NOVINARKA Lyra McKee ubijena je sinoć hicem iz vatrenog oružja u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj, a policija događaj tretira kao "teroristički incident".

Policija: To je teroristički čin

Policija Londonderryja priopćila je u petak ujutro da sumnja kako je za napad odgovorna Nova IRA (Irska republikanska armija). Pomoćnik načelnika policije Mark Hamilton izjavio je kako policija "tretira pucnjavu kao teroristički incident" i da je pokrenuta istraga o ubojstvu.

"Vjerujemo da se radi o terorističkom činu, vjerujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procjena u ovom trenutku da iza ovoga najvjerojatnije stoji Nova Irska republikanska armija (IRA) i u tom će smjeru ići naša istraga", dodao je.

Novinarka nastradala od zalutalog metka?

Napadači su bacali zapaljive bombe na policiju, a u jednom je trenutku netko zapucao iz vatrenog oružja. U toj je pucnjavi stradala 29-godišnja novinarka Lyra McKee koja je stajala blizu policije. 

"Lyra McKee stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Creggan po njima počeo pucati naoružani muškarac", kazao je u petak ujutro pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

Nekoliko trenutaka prije smrti objavila tvit

Nekoliko trenutaka prije smrti McKee je objavila fotografiju s mjesta nereda na Twitteru. Na fotografiji je vozilo hitne službe iz kojega se u zrak diže dim. Uz fotografiju je stajao komentar McKee: "Derry večeras. Apsolutno ludilo."

Lyra McKee novinarka je iz Sjeverne Irske. Rođena je u Belfastu, a radila je posao urednice za časopis Mediagazer. Osim toga pisala je za The Atlantic, Mosaic Science i BuzzFeed News.

Potpredsjednica Sinn Feina: U potpunosti osuđujem odgovorne za ubojstvo mlade žene

Potpredsjednica Sinn Feina, irskog nacionalnog pokreta i ljevičarske republikanske stranke, Michelle O'Neill izjavila je da je "šokirana i ožalošćena zbog tragičnih vijesti".

"U potpunosti osuđujem odgovorne za ubojstvo mlade žene. Ubojstvo je tragedija za njezinu obitelj, ali i napad na sve ljude u zajednici, napad na naš mirovni proces i napad na Sporazum od Velikog petka", rekla je.

Neredi uoči Uskrsa, disidenti traže ujedinjenje s Republikom Irskom

Neredi u Derryju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune protiv britanske vladavine 1916., poznate kao Uskršnji ustanak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.