Novinar ARD-a opisao kako je iz Austrije došao na Jadran: "Nigdje nema gužve"

Foto: 123/ARD Screenshot

ARD je u emisiji Weltspiegel (Ogledalo svijeta) emitirao petominutnu reportažu svojeg dopisnika iz Beča Christiana Limperta, koji se odlučio autom zaputiti u Hrvatsku i provjeriti kako kod nas funkcionira otvaranje turizma. "Zemlja za odmor se bori da privuče turiste", naziv je ARD-ove reportaže.

Limpert je s dvojicom kamermana krenuo iz Austrije za Hrvatsku, naglašavajući da je njegov osobni cilj da se okupa u moru, no da zapravo ne zna što ih očekuje u sljedeća tri dana. Nisu napravili nikakve rezervacije u hotelu, ističe Limpert.

U Opatiji mnogi hoteli i dalje zatvoreni

Granicu između Austrije i Slovenije je ekipa ARD-a lako prošla, a na hrvatskoj granici su im kontrolirali putovnice, no ističu da "nigdje nije bilo gužve". Morali su upisati svoje brojeve mobitela u formular koji su dobili na granici, a onda im je uskoro stigao SMS u kojem ih se upozorava da se jave na broj 112 ako počnu osjećati bilo kakve simptome povezane s covidom-19.

Nakon dva sata vožnje ekipa ARD-a stiže u Opatiju, "mjesto u kojem je nekad ljetovala carica Sissi", te konstatira da su u ovo vrijeme ulice i šetnice Opatije inače pune turista, no da je ovaj put grad prazan, pa čak još nisu otvoreni ni svi hoteli. Ipak, Limpert otvorene hotele lako nalazi online te konstatira da se oni trenutno natječu u smanjivanju cijena. Odlaze u hotel Navis, koji do početka lipnja luksuzne sobe nudi u pola cijene, a Kruno Kapetanović iz Navisa im kaže da "neće biti kao prošle godine, ali vjeruje da će odraditi dobru sezonu".

Bez gužve na Jadranskoj magistrali

Novinar ARD-a Christian Limpert registrira da nema švedskog stola i da na bazenu postoje upute za držanje razmaka od 1,5 metara, dakle da se mjere sprječavanja širenja zaraze provode.

Nakon noći u opatijskom Navisu ekipa ARD-a se uputila prema jugu te konstatirala da je prošle godine Hrvatsku posjetilo oko 20 milijuna turista, a da je sada Jadranska magistrala skoro bez prometa. "Za mene ostvarenje sna, za Hrvatsku problem", konstatira izvjestitelj ARD-a.

Njihova sljedeća destinacija je jahta-hotel Lopar, na kojemu inače tjedan dana odmora po osobi košta više od 400 eura. Lopar je prvo trebao primiti goste iz Danske, a nakon toga mlade turiste iz Australije, no svi su otkazali zbog pandemije. Nisu sigurni da će Nijemci moći popuniti tu rupu pa u Loparu smišljaju neke nove ponude, primjerice za obitelji s djecom koje žele obići otoke.

Cappelli: Aplikacija će skratiti čekanje na granici

U Splitu nema gužve te se Dioklecijanovu palaču konačno može razgledati u miru, ističe se u prilogu ARD-a. Ondje je ekipa ARD-a završila i na stranicama Slobodne Dalmacije, koja je pozitivno zabilježila dolazak njemačkih novinara.

Uspjeli su razgovarati i s ministrom turizma Garijem Cappellijem, koji je najavio da će se turisti moći prijaviti unaprijed preko aplikacije, što će im skratiti vrijeme čekanja na granici. Cappelli ističe da postoji i poseban plan za zbrinjavanje turista koji posumnjaju na to da imaju koronavirus. "Odmah će biti testirani, a ako je njihov test pozitivan, bit će vraćeni u svoju zemlju", kaže hrvatski ministar turizma.

Novinar ARD-a na kraju konstatira da se još ne može reći hoće li hrvatski plan privlačenja turista sniženim cijenama i posebnim aplikacijama uspjeti. Svoj cilj je Christian Limpert ostvario: prilog završava njegovim ulaskom u more i prvim ovogodišnjim kupanjem.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.