Povećava se minimalna plaća konobarima, kuharima, slastičarima...

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

POSLODAVCI u turizmu ispregovarali su i sklopili sa sindikatima novi kolektivni ugovor ugostiteljstva, koji zadržava istu razinu prava i obveza za radnike i poduzetnike, uz novost - povećanje najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja od travnja ove godine.

O novom Kolektivnom ugovoru (KU) za ugostiteljstvo izvijestili su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), čija je Udruga ugostiteljstva i turizma potpisala taj ugovor sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije nakon šest mjeseci pregovaranja.

Povećanje za 10 posto

"Plaće su povećane za 10 posto, odnosno ugovoreni su novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljstvu u iznosu od 4.700 kuna za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionera i drugih. Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima", naglašavaju iz HUP-a.

Osim plaća, kao novost u KU ističu da je, s obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena za ugostitelje, posebno definirana i važnost zadržavanja mogućnosti korištenja preraspodjele u najdužem trajanju od 60 sati tjedno i skraćenog dnevnog odmora od 8 sati.

Povodom sklapanja novog KU, predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin poručio je da su ljudski potencijali najveći izazov za daljnji razvoj turizma.

"Najperspektivniji sektor"

"Turizam je po prilikama za posao i mogućnostima razvoja karijere trenutno najpoželjniji i najperspektivniji sektor u Hrvatskoj, no pred nama je još puno posla da stvorimo konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. Drago mi je da smo postigli konsenzus s granskim sindikatima jer su nam važan partner u stvaranju takvih uvjeta. S novim granskim kolektivnim ugovorom osigurava se kontinuitet uređenja radnih odnosa i minimalnih prava i obveza radnika i poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti, te se kontinuirano unapređuju uvjeti rada", smatra Kukurin.

Iz HUP-a ocjenjuju da je socijalni dijalog i uređenje radnih odnosa granskim kolektivnim ugovorom u ugostiteljstvu jedan od najuspješnijih primjera suradnje socijalnih partnera na sektorskoj razini. Istaknuli su i da socijalni dijalog ima dugu tradiciju i visoku razinu međusobnog uvažavanja i odnosa, jer je prvi granski kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan u svibnju 2002., a nakon toga njegova dva dodatka i Kolektivni ugovor ugostiteljstva iz 2015., te su svi prošireni na cijeli sektor ugostiteljstva.

"Pored dugogodišnjeg važenja i ugovaranja nacionalnog kolektivnog ugovora ugostiteljstva, turizam obilježava i značajan udio kućnih kolektivnih ugovora u odnosu na druge djelatnosti, te su zadnjih i poglavito ove godine kroz sve kućne kolektivne pregovore turističke kompanije sa sindikatima ugovorile povećanja plaća i drugih materijalnih prava radnika", poručio je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.